BORUT PAHOR

'I manjinska vlada bolja od političke krize'

23.06.2011 u 18:20

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je spreman voditi manjinsku vladu i da je to za državu mnogo bolje od političke krize koja bi nastupila njenim padom

'Moja je želja da vodim manjinsku vladu sve do izbora, bili oni prijevremeni ili redovni, kako bismo izbjegli političku krizu', rekao je Pahor na konferenciji za novinare, komentirajući već najavljeno povlačenje svih ministara iz stranke Zares iz vlade krajem ovoga tjedna.

Nakon što je vladajuću koaliciju prije dva mjeseca napustila stranka umirovoljenika DESUS Pahorova vlada tako će ostati s formalnom manjinom od samo 33 zastupnika u parlamentu u kojemu je 90 zastupnika.

Pahor je rekao da razvoj političkih događaja ne ovisi samo o njemu, ali da vjeruje da i dalje može vladati s manjinskom vladom, uz potporu parlamenta, te da bi u suprotnom nastupila politička kriza, a Slovenija bi bez operativne vlade mogla pogoršati svoj položaj u situaciji nestabilnosti na financijskim tržištima.

'Pad vlade i blokada cijele državne administracije dodatno bi pogoršali položaj Slovenije u sadašnjoj financijskoj krizi, osobito ako ona zbog stanja u Grčkoj dobije nova krila', rekao je Pahor.

Slovenski premijer upozorio je da bi oni koji žele pad njegove vlade riskirali odgovornost za posljedice te da će vlada pod njegovim vodstvom, makar i manjinska, biti sposobna voditi državu.

'Na cijelu stvar gledam s realnim optimizmom, tvrdoglav sam i žilav, te imam običaj pobjeđivati. Kao kapetan broda koji se nagnuo neću ga napuštati nego ga dovesti u mirne vode', rekao je Pahor novinarima, na pitanja dokad namjerava inzistirati na svom položaju u situaciji u kojoj sve više gubi i potporu svojih dosadašnjih koalicijskih partnera.

Pahor je novinarima ponovio da će i dalje inzistirati na reformama u kojima je Slovenija unatoč ekonomskom oporavku zadnjih mjeseci 'još uvijek na repu Europske unije' te da vjeruje kako će stabilizaciji troškova države pripomoći rebalans državnog proračuna sa smanjenjem od 465 milijuna eura, o čemu bi se idućeg mjeseca trebao izjasniti parlament.

U slučaju da mu parlament uskrati potporu, Pahor je upozorio da država s padom njegove vlade riskira prazan hod u vrijeme krize te da neće pristati na formiranje tehničke vlade s novim premijerom koja bi Sloveniju vodila do redovnih izbora 2012. godine.

Ako parlament vladi ne izglasa potporu, vladajući Socijalni demokrati (SD) neće predložiti novog mandatara niti će za njega glasovati ako bi ga predložila neka druga stranka i u tom bi se slučaju zauzeli za raspisivanje prijevremenih izbora, upozorio je Pahor na stajalište svoje stranke.