TRANSATLANTSKA KRIZA

I London izgubio kontrolu nad zaduživanjem!

22.11.2011 u 10:43

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron priznao je da se urušava plan njegove vlade za kontrolu zaduživanja, dok su sinoć u Washingtonu propali pregovori oko smanjenja proračunskog deficita. Dužnički problemi s obje stranke Atlantika naveli su ulagače na povlačenje iz rizičnih investicija, što rezultira novim oštrim padom cijena dionica na burzama

David Cameron poručio je da se zauzdavanje britanskog duga pokazalo 'težim nego što je itko predvidio', što bi moglo značiti da vladajuća koalicija neće moći riješiti deficit do prethodno naznačenog roka, 2014-2015. godine.

To bi isključilo mogućnost bilo kakvog značajnijeg smanjivanja poreza prije idućih izbora, no i otvorilo pitanje temeljne svrhe vladajuće koalicije, upozorava Telegraph.

Odustajanje od roka smanjivanja deficita moglo bi potaknuti strahove da će se i Britanija suočiti s porastom troškova zaduživanja zbog panike na tržištu obveznica.

'Dug je uteg rastu. Daleko smo iza onoga gdje bi trebali biti', rekao je Cameron.

Ministar pravosuđa Kenneth Clarke upozorio je globalna ekonomija 'u vražjem neredu', što će se nužno odraziti na koalicijske planove da raščisti veći dio deficita uoči idućih izbora.

Otvorene opaske utiru put ministru financija Georgeu Osborneu, koji će idućeg tjedna, u jesenskom izvještaju, priznati da strukturni deficit neće biti izbrisan najmanje do 2015-16. godine. Također, smanjit će predviđanja gospodarskog rasta za ovu i iduću godinu, upirući prstom na krizu u eurozoni i sve mračnije globalne perspektive kao glavne krivce.

Nemogućnost dogovora u Kongresu

Odbor američkog Kongresa, koji čini po šest predstavnika demokrata i republikanaca, izvijestio je jučer da su propali pregovori oko smanjenja proračunskog deficita, što i nije veliko iznenađenje, s obzirom na nepopustljiva stajališta obje strane po pitanju smanjenja rashoda i povećanja poreza.

Premda je ishod pregovora, koji traju od kolovoza, očekivan, ulagači se boje da nemogućnost dogovora između republikanaca i demokrata po pitanju deficita pokazuje da će se i oko drugih proračunskih mjera, kao što je produljenje važenja poreznih olakšica ili naknada za nezaposlene, idućih mjeseci u Kongresu voditi rovovska bitka, prenosi Hina.

A ako te mjere ne dobiju zeleno svjetlo, to bi moglo izazvati smanjenje potrošnje Amerikanaca, što bi naštetilo gospodarstvu.

Ulagači se također boje da bi neuspjeh pregovora mogao izazvati buru na financijskim tržištima, slično kao u kolovozu, kada je agencija Standard & Poor's smanjila vrhunski AAA rejting SAD-a jer su političari tek u zadnji tren postigli dogovor o povećanju razine zaduživanja SAD-a.

Nove prijetnje eurozoni

Bonitetne agencije zasad šute po pitanju rejtinga SAD-a, no ne i članica eurozone.

Moody's je jučer upozorio da bi rast kamata na francuske državne dugove i slabost tamošnjeg gospodarstva mogli negativno utjecati na vrhunski AAA kreditni rejting te zemlje.

A prinosi na obveznice prezaduženih članica eurozone i dalje rastu. Premda su u nedjelju na parlamentarnim izborima u Španjolskoj pobijedili konzervativci, skloniji mjerama štednje od prethodne vlade, prinosi na dugove te članice eurozone i jučer su porasli.

Zbog dužničkih problema s obje strane Atlantika, jučer su pale cijene u svih 10 sektora S&P 500 indeksa i svih 30 dionica koje čine Dow Jones.

Na europskim su burzama cijene dionica oštro su pale. Londonski FTSE skliznuo je u ponedjeljak sa 2,62 posto, na 5.222 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,35 posto, na 5.606 bodova, a pariški CAC 3,41 posto, na 2.894 boda. U SAD-u, Dow Jones indeks potonuo je 2,11 posto, na 11.547 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,86 posto, na 1.192 boda, a Nasdaq indeks 1,92 posto, na 2.523 boda.