IZRAELSKI IZBORI

I Likud i Kadima proglasili pobjedu

10.02.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni je nakon održanih izbora ostvarila tijesnu pobjedu svoje stranke centra Kadime od samo jednoga zastupnika prednosti nad desničarom Benjaminom Netanyahuom i njegovim Likudom. I jedna i druga stranka proglasile su pobjedu

JERUZALEM - Netanyahuova stranka Likud, ukazujući na projekcije stvaranja snažnog desnog bloka u parlamentu, rekla je da je uvjerena da će to biti njezin čelnik kada počnu složeni koalicijski pregovori. Skretanje Knesseta na desno u svakom će slučaju utjecati na nade Obamine administracije u stvaranje izraelske koalicije koja bi mogla nastaviti napredovanje mirovnog procesa s Palestincima i drugim arapskim susjedima nakon prošlomjesečnog rata u pojasu Gaze.

Ako se u srijedu po zaključenju prebrojavanja glasova utvrdi tijesan konačni rezultat, ključna će uloga pripasti predsjedniku Shimonu Peresu koji, u teoriji, može imenovati bilo kojeg zastupnika za formiranje vlade. U praksi, međutim, ne postoji presedan neimenovanja čelnika najveće stranke mandatarom odmah nakon općih izbora. Za sastavljanje nove vlade vjerojatno će biti potrebni tjedni. Ipak, izraelski dnevnik Haaretz smatra da će potpora desničarskih stranaka imati presudan utjecaj da se Netanyaha imenuje mandatarom.

Nakon što je prebrojano 99 posto glasova, Kadima je osvojila 28 mjesta u jednodomnom izraelskom parlamentu Knessetu koji ima 120 zastupnika, a Likud ima svega jedno mjesto manje. Ultradesna stranka Yisrael Beiteinu, koju vodi Avigdor Lieberman, osvojila je 17 mjesta u Knessetu, dok je ortodoksna vjerska stranka Shas, koju vodi Eli Yishai, osvojila 11 zastupničkih mandata. Između te dvije stranke postoji animiozitet, ali Lieberman je naglasio da će se taj sukob nadvladati kako bi se formirala vladajuća koalicija, iako nije u potpunosti isključio ni moguću koaliciju s Kadimom. Tijekom predizborne kampanje spiritualni vođa stranke Shas rabin Ovadia Yosef poručio je biračima da tko 'glasuje za Liebermana, daje svoj glas Sotoni'. Četvrti po broju glasova su laburisti.