TREĆI POKUŠAJ

I Jelinčič kandidat za slovenskog predsjednika

19.03.2012 u 20:22

Bionic
Reading

Slovenski nacionalistički političar Zmago Jelinčič najavio je u ponedjeljak da će se kandidirati na izborima za predsjednika države koji se održavaju na jesen.

Jelinčič je za Slovensku tiskovnu agenciju STA izjavio da je njegova prednost što je materijalno zbrinut, pa bi kao predsjednik vodio računa samo o državnim, a ne osobnim interesima.

Bude li se stvarno kandidirao, Jelinčiču čija je stranka prije tri i pol mjeseca po prvi put ispala iz parlamenta bila bio bi to treći pokušaj da osvoji predsjendički položaj. Na izborima 2007. u prvom je krugu dobio 20 posto glasova, ali nedovoljno za drugi krug u koji su se plasirali kandidat desnice Alojz Peterle i pobjednik izbora Danilo Tuerk kojega je podržala ljevica.

Tuerk je u petak objavio da će na predsjedničkim izborima na jesen nastupiti kao nestranački kandidat, uz potporu liste građana. Još prije njega kandidaturu je najavio nekadašnji ministar obrazovanja Milan Zver. On će na izborima nastupiti kao kandidat stranke koju vodi sadašnji predsjednik vlade Janez Janša

Mediji spominju i kombinacije prema kojima bi na predsjedničkim izborima mogao nastupiti i bivši predsjednik vlade Borut Pahor, kojega bi kandidirali njegovi Socijalni demokrati.