MUSLIMANI PROTIV POBAČAJA

I islam kaže - fetusu dati status živog bića

27.02.2012 u 19:04

Bionic
Reading

Govoreći kao gost Hrvatskog katoličkog radija, potpredsjednik Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, doc. dr. Aziz Hasanović je kazao da je za islam život svetinja te da 'dijete u utrobi majke od začeća je nova osoba, a ne dio tijela žene', prenosi IKA

'Pobačaj, eutanazija, istospolne zajednice – to su prvotno etička pitanja te politika ne može sama reći svoje. U tim stvarima svaki savjestan vjernik poslušat će glas svoga pastira', rekao je emisiji 'Snaga dijaloga' HKR-a dr. Hasanović i dodao: 'Kad bi se poglavari vjerskih zajednica oglušili o to pitanje i ne bi izrekli svoj stav, onda bi griješili pred Bogom. Bez obzira na to koliko nam se prigovara da se miješamo u politiku, mi moramo ustrajati na promicanju temeljnih univerzalnih božanskih vrednota o kojima ovisi ispravnost našega puta ili opredjeljenja za vjeru'.

On je istaknuo da je stav prema temeljnim vrednotama gotovo svih vjera u potpunosti isti. Brak je moguć samo između muškarca i žene, a rađanje djece moguće je, po šerijatskom zakonu, u braku.

Podsjetio je da po pitanju neplodnosti islam preporuča liječenje i utvrđivanje činjeničnog stanja, a ako se ne uspije u liječenju, islamski moral dopušta kao 'nužno zlo' izvantjelesnu ili potpomognutu oplodnju.

Kazao je da islam to definira na jasan i glasan način: 'Potpomognuta oplodnja u slučaju da nema drugoga rješenja dozvoljena je isključivo sa sjemenom vlastitoga muža, tzv. homologna oplodnja. Heterogena oplodnja ne dopušta se, nije moguća i ne smije se sa stajališta islama opravdati ničime i nikada.'

Hasanović je također rekao da je pobačaj u islamu zabranjen jer 'Kuran kaže da onaj koji uništi jedno nevino biće kao da je uništio cijeli svijet, a onaj koji spasi jedno nevino biće kao da je spasio cijeli svijet': 'Može li biti išta nevinije od ploda u utrobi majke? Odgovorno tvrdim – ne! Smije li itko njega tretirati kao predmet? Ne smije. Njemu se mora pristupati kao živomu biću i davati mu status i tretman živog jer njegov život je počeo u utrobi majke', misli ovaj čelnik Islamske zajednice u RH.