MEĐUNARODNI SKUP U PARIZU

I Hrvatska odlučuje o budućnosti Libije

01.09.2011 u 14:00

Bionic
Reading

U Parizu su se danas na međunarodnom skupu pod nazivom 'Prijatelji Libije' sastali predstavnici šezdeset nacija svijeta i libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća kako bi dogovorili budućnost ove sjevernoafričke zemlje nakon pada Moamera Gadafija koji je zemljom vladao 42 godine. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predsjeda ovim skupom na kojem će sudjelovati i američka državna tajnica Hillary Clinton. I Hrvatska je poslala svoga predstavnika

Konferencija pod nazivom 'Prijatelji Libije' održava se danas u francuskoj prijestolnici gdje su se okupili predstavnici 60 zemalja svijeta. Oni će zajedno s izaslanicima libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća dogovarati budućnost ove sjevernoafričke zemlje nakon 42 godine duge diktature pukovnika Moamera Gadafija

Predviđeno je da sastanak traje tri sata tijekom čega će se fokusirati na političku i gospodarsku obnovu Libije, kako bi se izbjegle pogreške koje su se dogodile u poslijeratnom Iraku.

Mustafa Abdel Jalil
, predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) otvorit će razgovore s prijedlozima, koji uključuju novi ustav, izbore u roku od 18 mjeseci i način da se izbjegne odmazda.

Nicolas Sarkozy
predsjeda ovim sastankom.

Na konferenciji će također sudjelovati i Hrvatska. Iz regije je tu još i Slovenija.

Rusija i Kina, koje su se protivile NATO-ovoj intervenciji u Libiji, također su prisutne na ovom međunarodnom skupu.

Kako piše Deutsche Welle, ovaj je datum izabran namjerno. Naime, 1. rujna je libijski diktator svake godine slavio godišnjicu dolaska na vlast. Od sada bi ovaj dan trebao predstavljati početak demokratske libijske budućnosti.

Dok traje konferencija u Parizu, pojavile su se informacije prema kojima se svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi nalazi u pustinjskom gradu Bani Walidu, oko 150 kilometara jugoistočno od Tripolija, što je izjavio u četvrtak vojni zapovjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća.

Dodao je da je Ali al-Ahwal, Gadafijev koordinator za plemena, također u Bani Walidu, uporištu moćnog i najvećeg libijskog plemena Varfala.

'Ne možemo napasti ovo pleme jer brojni pripadnici naših brigada iz Bengazija i Zintana potječu iz Bani Walida', pojasnio je.

Ustanici su ranije ovoga tjedna objavili da se nalaze oko 30 kilometara od Bani Walida.