DOCUMENTA UPOZORAVA

I Hrvatska i Srbija uvećavaju broj 'svojih' žrtava

14.03.2014 u 13:02

Bionic
Reading

U posljednja dva tjedna, otkad je počela glavna rasprava u sudskom postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, a po tužbi RH-a i protutužbi Srbije za genocid u ratu u Hrvatskoj, u javnosti se učestalo spominju različiti podaci o broju žrtava rata. Pritom se nerijetko iznose paušalne, netočne i neprovjerene informacije, čime se izravno manipulira živima i obezvređuje one koji su doista stradali, upozoravaju iz Documente

Pri iznošenju hrvatske tužbe, u više navrata se ponavlja podatak od oko 12.500 žrtava na hrvatskoj strani. 'Tim povodom upozoravamo da u Hrvatskoj nikada nije objavljen poimenični popis žrtava rata, a da su osobito prijeporni i javno nedostupni, time i neprovjerljivi, podaci o poginulim i ubijenim civilima. U istupima istaknutih hrvatskih političara i drugih javnih osoba posljednjih se dana olako i paušalno navode podaci o broju žrtava rata u Hrvatskoj.

S druge strane, u protutužbi Srbije iznosi se podatak od 1.719 Srba stradalih u VRA 'Oluji'. Budući da ni u ovom slučaju još uvijek ne postoji poimenični popis stradalih, neki od izvora u Srbiji koje navode zastupnici protutužbe pravdajući spomenutu brojku, vrlo su upitne vjerodostojnosti, s popisom žrtava koji sadrži niz nepravilnosti i netočnih podataka, ističu iz Documente.

Terensko prikupljanje, istraživanje i analiza podataka o svim žrtvama rata u Hrvatskoj jedna je od temeljnih zadaća Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Stoga su pozvali nadležne institucije Republike Hrvatske na objavu poimeničnog popisa žrtava rata koji se spominje u hrvatskoj tužbi, kao i na dodatne napore u vezi dokumentiranja stradanja hrvatskih državljana srpske nacionalnosti. Objavom poimeničnog popisa žrtava, napominju, svi podaci bit će provjerljivi, po potrebi nadopunjeni ili ispravljeni kako se ne bi baratalo okvirnim brojkama, pogodnim za manipulaciju, već istinitim i potpunim popisom žrtava rata.

Iz Documente kontinuirano pozivaju Hrvatsku i Srbiju, odnosno njihove nadležne institucije da prikupe i objave popis svih žrtava rata, bez obzira na sudski proces i njegov ishod, jer jedino na taj način će se dvije zaraćene strane suočiti s prošlošću zasnovanom na činjenicama.

Zajedničkim naporima prekinimo stalnu želju za uvećanjem broja 'svojih' žrtava, što je jedna od intenzivnijih aktivnosti političko – nacionalnih elita na ovim prostorima. Zaustavimo manipulaciju brojem žrtava rata i diskriminaciju na osnovu njihove etničke, vjerske ili socijalne pripadnosti ili ideologije kojoj pripadaju ili su zbog nje izgubili živote, apeliraju iz Documente.