UJEDINIO IH USTAVNI SUD

I Hrvati i Srbi zadovoljni odlukom o ćiriličnom referendumu

12.08.2014 u 16:24

Bionic
Reading

Članovi Stožera za obranu Vukovara koji su prikupili više od 650 tisuća potpisa za referendum o ćirilici izrazili su zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda koji je ideju o referendumu odbacio jer smatraju da, gledajući kompletnu odluku suda, mogu biti zadovoljni jer se dvojezični natpisi, dok Vlada Zakon o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina ne uredi na prikladan način, neće smjeti primjenjivati. Odlukom suda zadovoljni su i u SDSS-u

Predstavnik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vladimir Iljkić rekao nam je kako nije razočaran odlukom Ustavnog suda, jer njihova prvotna namjera i nije bio referendum na nacionalnoj razini.

'Sudeći prema svemu, Vukovar će biti izuzet, a to je ono što smo mi i tražili', kaže Iljkić. No zbog odbacivanja referendumskog pitanja, Stožer planira ići i do Strasbourga argumentom da je na Ustavni sud napravljen politički pritisak.

'Mi smo tražili moratorij na primjenu Zakona o pravima nacionalnih manjina i političku odluku da se to odgodi. Za to nije bilo razumijevanja i mi smo bili primorani ići na referendum na razini države. Šteta da je do toga došlo, no odgovornost ne snosimo mi', tvrdi.

Napominje da Stožer nije tražio da nacionalne manjine izgube mogućnost korištenja nacionalnog jezika u službenoj komunikaciji i u tijelima lokalne samouprave.

PUPOVAC: ODLUKA USTAVNOG SUDA JEDINA MOGUĆA

'To pravo se mora razlikovati od prava na dvojezične ploče. To nije ljudsko pravo, to je političko pravo koje se može mijenjati', tumači Iljkić.
Ustavni sud očito će se još baviti ovim pitanjem, jer Stožer sprema zahtjev za ocjenu ustavnosti naputka ministra uprave Arsena Bauka kojim je cijela priča o postavljanju dvojezičnih ploča i počela. Iljkić tvrdi da je tim naputkom ministar narušio integritet tijela lokalne samouprave i nadležnost Grada Vukovara u kojem tada pitanje dvojezičnih ploča nije bilo regulirano.

Dragan Crnogorac, saborski zastupnik SDSS-a, izrazio je zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda i rekao kako je 'to bila logična i razumna odluka koja ga nije iznenadila'.

'Možemo reći da smo zadovoljni odlukom prema kojoj referenduma o ćirilici neće biti. Cijela ta priča u prvom planu nije imala ćirilicu, već je za cilj pojedinim strankama i političarima imala destabilizaciju i pokušaj rušenja Vlade.

Što se tiče naloga Ustavnog suda Gradskom vijeću grada Vukovara da u roku od godinu dana odredi koji su to dijelovi naselja, grada, pojedinih ulica Vukovara u kojima je moguća upotreba pisma i jezika manjine, uvažavajući potrebe nacionalne manjine, ali istovremeno uvažavajući i činjenicu stradanja hrvatskog naroda na tom području 1991. godine, mogu reći kako mi nikad nismo ni inzistirali na tome da one budu svugdje, jer je sasvim jasno da ne mogu biti. Nas nikad nitko nije ni pozvao na razgovor o tom pitanju. Nikad nismo tražili dvojezične ploče na svim mjestima. Spremni smo o svemu razgovarati', ističe je Crnogorac.

Sličnog razmišljanja je i Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, koji kaže kako je odluka Ustavnog suda bila jedina moguća jer je utemeljena na Ustavnom zakonu i međunarodnim obvezama koje je Hrvatska preuzela.

Dodaje da je šteta da odluka nije donesena ranije jer bi Hrvatska bila pošteđena dramatičnih političkih kampanja koje su vođene tijekom proteklih više od godinu dana i koje su unazadile političke i međuetničke odnose ne samo u Vukovaru nego i u cijeloj Hrvatskoj.


'Nadam se da će odluka Ustavnog suda biti jasna poruka svima koji su odgovorni za to što je ta kampanja do sada vođena i da će biti dovoljno jasna onima koji nisu svjesni posljedica koje je ta kampanja imala za hrvatske političke i međuetničke odnose', rekao je Pupovac.

Upitan kako gleda na to što će se dogoditi s dvojezičnim pločama koje su postavljene kazao je kako 'donesena odluka, iako prepušta Vladi i jedinici lokalne samouprave, da urede određene stvari ujedno i predstavlja okvir kojim se ograničavaju manipulacije i nasilni postupci.

 
BAUK: STATUTOM SE MOGU PROPISATI ODREĐENI IZUZECI

Ministar uprave Arsen Bauk je pak na svom Facebooku objavio sljedeću reakciju: 'Osim odluke o referendumu, Ustavni sud donio je i odluku kojom potvrđuje odluku Vlade Republike Hrvatske kojom je obustavila od primjene odredbe Statuta Grada Vukovara kojim je područje grada u potpunosti izuzeto od primjene dvojezičnosti. Time je i sudski potvrđeno da se članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ne može tumačiti na način kako su ga dosad tumačili neki (naravno iz dnevnopolitičkih razloga). U drugoj odluci da je uputu da se Statutom mogu propisati određeni izuzeci, što je ono što sam stalno govorio - jedino ne može biti izuzetak sve i u punom obimu.'

HDZ: POŠTUJEMO ODLUKE USTAVNOG SUDA

HDZ u svojem priopćenju na javnost ističe da 'uvijek poštuje odluke Ustavnog suda'. Podsjećaju da su u više navrata isticali da 'nismo za umanjivanje bilo čijih prava, ali ćemo i dalje inzistirati na poštivanju cijeloga Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, čiji je sastavni dio i članak 8. - na koji se osvrnuo i Ustavni sud u svojoj odluci. Pitanje referenduma nikada se ne bi niti otvorilo da aktualna vlast nije ignorirala članak 8. i protuzakonito postavljala dvojezične ploče u Gradu Vukovaru.', ponovili su svoje optužbe na račun Vlade premijera Zorana Milanovića.

'Ponavljamo zahtjev - koji smo u više navrata upućivali - da se ne samo Vlada RH, nego i predsjednik RH Ivo Josipović, napokon očituju o nepoštivanju članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području Grada Vukovara. Njihovo kontinuirano oglušivanje i pokušaj da se taj problem prikrije potvrda je ispravnosti stajališta HDZ-a.', priopćio je HDZ.