OPERACIJA 'ATLANTA'

I Hrvat u borbi protiv somalskih gusara

17.07.2009 u 16:17

Bionic
Reading

Hrvatska je u mirovnu operaciju zaštite brodova od napada gusara u Adenskom zaljevu poslala prvog pripadnika Hrvatske ratne mornarice (HRM), poručnika korvete Grgu Keru, priopćilo je u petak Ministarstvo obrane RH (MORH)

Kero se nalazi na francuskoj fregati 'Aconit' u Adenskom zaljevu, a u operaciji Europske unije 'ATALANTA' sudjelovat će po odluci Hrvatskog sabora od 3. travnja ove godine. Po toj odluci, u operaciju se može uputiti do 5 časnika/dočasnika HRM-a, navodi se u priopćenju.

Operacija ATALANTA pokrenuta je u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se brodovi koji plove somalskim vodama zaštitili od oružanih napada gusara.

Na čelu Europskih pomorskih snaga, koje se sastoje od 14 brodova i triju zrakoplova, nalazi se kontraadmiral Peter Hudson iz britanske kraljevske mornarice. MORH ističe da je upućivanje pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnu operaciju u Somaliju u skladu sa sigurnosnom i vanjskom politikom Hrvatske koja time potvrđuje svoj strateški cilj - članstvo u Europskoj uniji.

Poručnik korvete Grgo Kero pripadnik je Hrvatske ratne mornarice od 2005. godine i obavlja dužnost zapovjednika lovca mina 'Korčula'. Rođen je 1978. godine te je završio Pomorski fakultet u Splitu, smjer nautika i nakon toga Časničku školu Učilišta Hrvatske ratne mornarice 'Petar Krešimir IV', stoji u priopćenju MORH-a.