PRVi krug izbora

Tko je bio bolji, HDZ ili SDP? Evo istine

25.05.2017 u 18:39

Bionic
Reading

'HDZ je relativni pobjednik izbora', 'SDP je osvojio lokalne izbore', rečenice su koje su se prethodnih dana mogle čuti iz usta stranačkih prvaka glavne vladajuće i glavne oporbene stranke. Iako će se potpune brojke znati tek iza 4. lipnja, tportal je je istražio kakvi su već sada omjeri HDZ-a i SDP-a u gradovima i županijama

Pogledaju li se podaci DIP-a, od 21 županije, HDZ-ovi kandidati pobijedili su u njih 12. Šest županija osvojili su u odmah u prvom krugu, a u drugih šest njihovi su kandidati osvojili najviše glasova, no morat će u drugi krug.

U većini tih županija očekuje se pobjeda HDZ-a, no hoće li u tome uspjeti, vidjet će se tek 4. lipnja. Uz to, HDZ je još u utrci sa svojim partnerima iz Mreže nezavisnih lista za čelno mjesto u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Osvoji li ih sve, to bi bio uspjeh za glavnu vladajuću stranku. Naime, HDZ je na prošlim lokalnim izborima 2013. pobijedio u 10 županija.

Hoće li SDP ostati na dvije županije?

S druge strane, SDP je u prvom krugu izbora prošle nedjelje odnio pobjedu u dvijema županijama - Krapinsko zagorskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Uz to, SDP je s partnerima u prvom krugu osvojio jednu dodatnu županiju - Bjelovarsko-bilogorsku, a s HNS-om bi mogli dobiti i čelno mjesto u Varaždinskoj županiji.

Ako se usporedi s 2013., SDP je već u padu jer su tada u rukama imali tri županije. Naime, tada su uz Krapinsko-zagorsku i Primorsko-goransku županiju, SDP-ovci osvojili vlast i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Njihova županica tada je postala Marina Lovrić-Merzel, koja je 2014. zbog optužnice isključena iz stranke. Nakon toga je Lovrić Merzel podnijela i ostavku na mjesto županice, a na novim prijevremenim izborima vlast je osvojio HDZ.

Gradovi pokazuju premoć HDZ-a

Što se, pak, gradova tiče, kojih je u Hrvatskoj sveukupno 127, HDZ-ovi kandidati pobijedili su u 66 gradova.

U njih 42 pobjedu su odnijeli u prvom krugu, dok 24 grada ulaze u drugi krug. No, uz to imaju šanse i u gradovima u koje su ušli kao drugi po postotku, kao, primjerice, u Metkoviću, gdje je razlika između njihova kandidata Dalibora Milana i Mostove Katarine Ujdur minimalna. Uz potporu HSS-ovih glasača, predviđa se da će HDZ preoteti Mostovu utvrdu.

Osvoje li ih sve, HDZ će biti u dobitku u odnosu na 2013. kada su u 56 gradova imali svoje gradonačelnike.

SDP je, s druge strane, već u zaostatku u odnosu na 2013. kada je osvojio 26 gradova.

Kandidati glavne oporbene stranke u nedjelju su pobijedili u 23 grada. Njih 13 osvojili su u prvom krugu, dok u 10 ulaze u drugi krug. Jedan od takvih je i Rijeka, gdje je gotovo sigurna pobjeda Vojka Obersnela.

Zanimljiva je i, primjerice, situacija u Pločama, gdje je najveći broj glasova u prvom krugu osvojio SDP-ov Mišo Krstičević. U drugi krug ulazi s HDZ-ovim kandidatom Krešimirom Vejićem, a tko će pobijediti, ovisit će o glasačima koji su u prvom krugu podržali Niku Orepića, brata bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića.