NAKON DEVET GODINA

I formalno se spušta američka zastava u Iraku

15.12.2011 u 09:57

Bionic
Reading

Američka zastava u Bagdadu bit će spuštena, čime će se i formalno označiti završetak vojnih operacija u Iraku nakon gotovo devet godina rata

Veći dio preostalih 5.500 vojnika napustio je Irak, a sigurnost zemlje prepuštena je u ruke iračkih vlasti.

Američki predsjednik Barack Obama koji je u ured predsjednika došao obećavajući da će američke vojnike vratiti kućama kazao je da su američke snage za sobom ostavile 'suveren, stabilan i samopouzdan Irak'.

Oko 4.500 američkih vojnika i više od 100.000 Iračana poginulo je u devetogodišnjem ratu na koji je SAD potrošio više od bilijun dolara.

Republikanci su oštro kritizirali povlačenje američkih snaga izražavajući zabrinutost oko stabilnosti Iraka, ali većina Amerikanaca podupire povlačenje postrojbi.

U govoru vojnicima koji su se tek vratili iz Iraka u Sjevernu Karolinu Obama je pohvalio njihova 'izvanredna postignuća', javlja BBC, i naglasio da su Irak napustili uzdignutih glava.

'Sve što su američke snage učinile u Iraku, sve borbe i umiranje, krvarenje i građenje, treniranje i partnerstvo, sve to dovelo nas je do ovog trenutka uspjeha', kazao je Obama u svom govoru.

'Rat u Iraku uskoro će pripadati povijesti, a vaša služba pamtit će se vjekovima', naglasio je Obama.

Dodao je i da je rat bio 'uzrok snažnih kontroverzi', ali SAD je pomogao u izgradnji 'Iraka s vladom koju su izabrali njegovi ljudi'.

Oko milijun i pol Amerikanaca služilo je u Iraku od početka američke invazije 2003, a uz poginule, njih još 30.000 je ranjeno.

Zadnje borbene postrojbe napustile su Irak još u kolovozu prošle godine. Mali kontingent od oko dvjestotinjak vojnika ostat će u Iraku kao savjetnici, a oko 15.000 osoba bazirano je u američkom veleposlanstvu u Bagdadu, inače najbrojnijem u svijetu.