VELJAČA ZA PAMĆENJE

I dalje više proljeće nego zima

10.02.2011 u 09:52

Bionic
Reading

Temperature će u cijeloj Hrvatskoj narednih dana lagano padati, a bit će i nešto manje sunca, međutim vrijeme će i dalje više nalikovati ranom proljeću nego zimi, kažu prognostičari

U petak će se u kontinentalnim dijelovima Hrvatske nastaviti stabilno i djelomično suho vrijeme. Zapuhat će slab, mjestimice i umjeren jugozapadni vjetar. Noć i jutro bit će hladni s mrazom, uz temperature od -6 do -1°C, dok će dnevne biti uglavnom od 8 do 13°C, ponegdje i malo više.

Subota će biti oblačnija, no tek bi ponegdje mogla pasti pokoja kap kiše. Jutarnja temperatura bit će od -3 do 1°C, a najviša dnevna između 6 i 11 Celzijevih stupnjeva.

Na Jadranu će petak biti pretežno sunčan, ujutro mjestimično uz sumaglicu. Nakon noćnog burina danju će puhati slab vjetar južnih smjerova. Jutro će biti malo svježije, a najviše dnevne temperature kretat će se od 11 do 16°C.

Subota će priobalnim krajevima donijeti pretežno sunčano vrijeme, koje će povremeno biti popraćeno malom do umjerenom naoblakom, ali će se zadržati suho. Ujutro je u Zagori moguć slab mraz. Najviše dnevne temperature kretat će se od 12 do 17°C.

U nedjelju će u kopnenim područjima biti još više oblaka, ali uglavnom suho i malo hladnije. Dnevne temperature kretat će se uglavnom od 5 do 9°C.

Na Jadranu će se zadržati pretežno sunčano uz maksimalne temperature od 10 do 15°C.

Početak novog tjedna u unutrašnjosti bi mogao donijeti malo kiše, dok će se na Jadranu zadržati djelomično sunčano vrijeme. Bit će to i prve kiše u ovoj veljači, koja je dosad bila natprosječno topla i suha. Temperatura zraka neće se bitno mijenjati, a tek bi u drugoj polovici tjedna uz nešto više oblaka mogla malo pasti. No to još uvijek neće biti prava zima, rekao je Kristijan Božarov iz udruge Crometeo.

Povijesna bura

Na današnji dan 1956. godine olujna bura na području Senja potopila je brod i usmrtila deset osoba. Na Jadranu su takve nesreće s tolikim brojem žrtava rijetkost jer se Hrvatska nalazi u klimatski mirnom dijelu svijeta.