morh potvrdio

Nađeno tijelo Tomislava Baturine, drugog pilota iz Kiowe

28.01.2020 u 07:05

Bionic
Reading

Ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga pronašli su olupinu i tijelo drugog pilota, Tomislava Baturine, potvrdio je MORH

Ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga zahvaljujući detekciji podvodnog vozila Remus Hrvatske ratne mornarice u utorak 28. siječnja oko 8 sati i 10 minuta pronašli su olupinu helikoptera Kiowa OH-58 D, koji se srušio jučer u tragičnoj nesreći, kao i tijelo pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, natporučnika Tomislava Baturine u šibenskom kanalu, ispred Zablaća.

Istraga je i dalje u tijeku te povjerenstvo utvrđuje okolnosti ove tragične nesreće, izvijestili su u utorak ujutro iz MORH-a.

U padu helikoptera Kiowa Warrior u ponedjeljak u more Zlarinskog kanala kod Zablaća smrtno je stradao pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), bojnik Marin Klarin. Za drugim članom posade, pilotom, natporučnikom Tomislavom Baturinom intenzivno se tragalo.

  • +12
Nađeno tijelo pilota Baturine Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000., a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti. Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Godine 2013. sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije.

Za uspješno izvršavanje zadaća bojnik Klarin ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od ministra obrane, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

  • +11
Intenzivna potraga za nestalim pilotom nakon pada helikoptera Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Pilot helikoptera za kojim se traga, natporučnik Tomislav Baturina, također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Za natporučnikom Baturinom u tijeku je bila intenzivna akcija traganja u koju su bila uključena dva broda te autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice (HRM), kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje zbog ovog nesretnog događaja, navodi se u priopćenju MORH-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević formirao je povjerenstvo na čelu s glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem s ciljem utvrđivanja okolnosti nastanka ove tragične nesreće.

  • +25
Vojni helikopter se srušio između Šibenika i Zlarina Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Ministarstvo obrane i vojni vrh na konferenciji za novinare poslijepodne u Zemuniku naveli su da tada nije još utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu, pri čemu je poginuo jedan pilot, a drugi je nestao. Dok se ne utvrdi uzrok nesreće, obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec rekao je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u 10.30 sati, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati.