'SNOWMAGEDON'

I dalje neprohodne ceste u Dalmatinskoj zagori

07.02.2012 u 16:24

Bionic
Reading

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) priopćila je da je na području Splitsko-dalmatinske županije u tijeku raščišćavanje prometnica, no i upozorila da su neke ceste na području Hrvaca, Podbablja i Otoka i dalje neprohodne. Potvrđeno je i da je na drugom kraju Hrvatske, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zbog obilnog snijega i niskih temperatura proglašeno stanje neposredne prijetnje od elementarne nepogode

U tijeku je i čišćenje prometnica na području Muća, Lećevice, Lokvičića, Prgometa, Zadvarja, Zagvozda, Omiša, Dicma i Prološca, potvrđeno je iz DUZS-a, uz napomenu i kako je područje oko Runoviće prohodno te je uspostavljena i opskrba električnom energijom. Većinom je prohodno i na području Zmijavaca i Vrlike.

Na području Imotskog osigurava se prohodnost prema graničnim prijelazima Vinjani Gornji i Vinjani Donji te na spoju s autocestom A1 na lokaciji Imotski – Zagvozd. Prioritet u čišćenju imaju glavna cesta kroz Imotski te prilazi prigradskim naseljima, kao i gradske ulice. Radi mogućih žurnih intervencija prioritet je i čišćenje helidroma na igralištu u Vinjanima Donjim

Na području Vrgorca u tijeku je čišćenje cesta do naselja Turići i Grljučići. Još nije prohodan dio dionice Gornje Rašćane i Dionica Jovići – Radalji.

U DUZS-u priznaju da veliki problem stvaraju ponovni zapusi snijega na već očišćenim cestovnim pravcima

Inače, na terenu su angažirani timovi Zimske službe, pripadnici vatrogasnih postrojbi te pripadnici Državnih intervencijski postrojbi i HGSS.

U pripravnosti je na splitsko-dalmatinskom području 40 pripadnika Interventne specijalističke postrojbe Civilne zaštite te 53 pripadnika Državne intervencijske postrojbe, pripadnici Oružanih snaga te jedan helikopter.

'U slučaju potrebe, kao pomoć stanovništvu, na raspolaganju je oko 10.000 obroka iz robnih rezervi te 30 agregata', priopćeno je iz DUZS-a.

Crveni Križ Splitsko-dalmatinske županije stavio je potrebitima na raspolaganje 250 deka, 100 kreveta, 200 spužvi za spavanje, pokretnu kuhinju za pripravak 350 obroka i kamp za zbrinjavanje 50 osoba u Trogiru.

U izvješću o stanju na području Vukovarsko-srijemske županije potvrđeno je da je zbog ekstremno niskih temperatura i snježnih oborina, koje su prouzročile otežano prometovanje na svim cestama, proglašeno stanje neposredne prijetnje od elementarne nepogode

Hranu i lijekove dostavljaju na saonicama i magarcima

Stanje na području Šibensko-kninske županije pomalo se stabilizira. Iako je vjetar tijekom noći ponovno nanio snijeg na jučer očišćene ceste, one su tijekom dana očišćene i većina ih je prohodna. Na području općine Ružić stanje se poboljšalo, no do dva je zaseoka, Milović Polja i Moseća Gornjeg, teško doći, pa će do njih na saonicama i magarcima biti organizirana dostava brašna i lijekova. Na području Knina i Drniša situacija se također stabilizira. Zbog smrzavanja cijevi mjesto Žagrović ostalo je bez vode.

U pripravnost će na istoku Hrvatske biti stavljene operativne snage kojima raspolažu jedinice lokalne samouprave, bit će pojačan nadzor staračkih i samačkih kućanstava te će se pratiti opskrba energentima, živežnim namirnicama i prometovanje na svim cestama, poglavito na dijelu autoceste A3 koja prolazi kroz Vukovarsko-srijemsku županiju.

Nastava u vukovarsko-srijemskim osnovnim školama je obustavljena, a Stožer za Stožer za zaštitu i spašavanje je procijenio da za prekidom nastave u srednjim školama zasad nema potrebe.

I dalje se preporučuje svima koji nemaju potrebu da se ne upućuju na put, posebno ako nemaju odgovarajuću zimsku opremu te da ostanu u svojim kućama i bez prijeke potrebe ne izlaze dok se uvjeti na javno-prometnim površinama ne normaliziraju.