AMNESTY NAKON PRESUDE PERIŠIĆU

'I dalje nedostaje političke volje za procesuiranje zločina'

07.09.2011 u 12:57

Bionic
Reading

Amnesty International pozdravio je presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojom je bivšem načelniku glavnog stožera JNA dosuđeno 27 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj

Kako stoji u priopćenju Amnesty Internationala, ta presuda važna je pobjeda žrtava i njihovih obitelji. No iako je AI pozdravio presudu, upozorava da većina počinitelja zločina počinjenih devedesetih godina u zemljama bivše Jugoslavije i dalje izmiče pravdi.

'Dok se Sud priprema na okončanje rada 2014. godine, pravosudni sustavi u zemljama bivše Jugoslavije i dalje nemaju potrebne ljudske i materijale resurse da bi efikasno progonili sve slučajeve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, u skladu s međunarodnim standardima pravičnog suđenja', smatraju u Amnesty Internationalu.

Osim tih nedostatka nacionalnih pravosuđa, još veći problem za Amnesty International predstavlja nedostatak političke volje.

'Ozračje nekažnjivosti potiču javni dužnosnici u regiji. Tako je jučerašnju presudu Suda kritizirao ministar obrane Republike Srbije Dragan Šutovac, izjavivši da kaznu smatra previsokom i da je '... konačno vrijeme da se prestane s ovakvim optužbama i presudama, jer se trebamo okrenuti budućnosti...' Amnesty International smatra da ovakve izjave mogu poslati negativnu poruku o izostanku političke podrške u borbi protiv nekažnjivosti. Također mogu odvratiti nacionalni pravosudni sustav od istraživanja i procesuiranja zločina počinjenih tijekom rata.

Amnesty International u bezbroj je navrata pozvao vlade zemalja bivše Jugoslavije da pokažu političku volju za rješavanje nasljeđa rata. Nedostatak takve političke volje stvara ozračje koje ne samo da šteti procesuiranju ratnih zločina, nego i onemogućuje žrtvama - i njihovim obiteljima - da ostvare svoje pravo na istinu, pravdu i reparaciju', zaključuje se u priopćenju Amnesty Internationala.