JOVANOVIĆ OŠTRO

'I Crnoja je moralna veličina u odnosu na Barišića'

10.01.2017 u 16:43

Bionic
Reading

Nakon odluke Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koji je utvrdio da je resorni ministar Pavo Barišić plagirao tuđi rad, ne staju kritike na račun ministra i zahtjevi za njegovom ostavkom. Među njima je i bivši SDP-ov ministar Željko Jovanović

'Na predstavljanju Plenkovićeve Vlade upozorio sam da Barišić nosi ozbiljan teret koji ga diskvalificira da vodi jedan od najvažnijih resora - resor obrazovanja i znanosti. Ukazao sam da postoje ozbiljne sumnje u njegovu čestitost, kako znanstvenu tako i o odnosu na raspolaganje javnim sredstvima obzirom na repove koji su ostali iz perioda dok je obavljao neke druge javne dužnosti u institutu i ministarstvu. No, posebno nedopustivo ticalo se optužbe o plagijatu u više radova koje je dotični objavio. O tome je na posljednjem aktualnom prijepodnevu govorio i kolega Tomić. Danas, to više nisu nedokazane optužbe', poručuje Jovanović za tportal.

Podsjeća da je ministar i prije odluke Odbora za etiku priznao da je plagirao tuđi rad.

'Jedan od Plenkovićevih uzora je Angela Merkel. Njemačka ministrica obrazovanja 2013. podnijela je ostavku zbog plagijata svog doktorata. Bio je to drugi slučaj u vladi Angele Merekl, ranije je zbog plagijata doktorskog rada ostavku podnio ministar obrane. Inače, dugo vremena najpopularniji njemački političar, ministar obrane Gutenberg je poslije afere sa plagijatom svog doktorata, podnio ostavku na funkciju ministra i na sve ostale političke funkcije koje je imao, jer su rasprave o njegovom plagijatu ozbiljno štetile kancelarki Merkel i cijeloj vladi. 'Ovo je najbolniji korak mog života', rekao je Gutenberg u kratkoj izjavi o ostavci i naglasio da on ne odlazi samo zbog diskusije o njegovom doktoratu, već i zbog pitanja da li on može, nakon toga, ispuniti zahtjeve koje odgovorna funkcija ministra obrane nosi sa sobom', podsjeća Jovanović.

Osvrnuo se i nadanašnje izjave ministra Barišića. 'Današnje izjave Barišića kojima sramotno za svoje grijehe opravdanje traži sramotnim napadom na akademika Silobrčića i Odbor pokazuje da se radi o neizmjerno nemoralnoj osobi koja nije dostojna biti na čelu resora koji se mora boriti upravo protiv plagijata! 
Gospodine Plenković je na potezu i jedino pitanje je ne da li će, nego kad ćete zatražiti od svog ministra plagijatora da podnese sam ostavku ili će ga sam razriješiti, jer predstavlja sramotu za cjelokupnu akademsku zajednicu i hrvatsku vladu, kao i Plenkovića osobno? Rekao sam na predstavljanju ove Vlade da je Barišić Plenkovićev Crnoja, ali danas, posebno nakon najnovijeg priopćenja Barišića, jasno je da je i Crnoja moralna veličina u odnosu na Barišića', poručuje Jovanović.

'
Ne smijeni li Plenković Barišića nepovratno će srušiti svaku vjeodostojnost svoje Vlade i poslati neoprostivu poruku učenicima i studentima da se plagijat može tolerirati. Ne mogu vjerovati da Plenković to ne vidi!', zaključuje Jovanović

459551,459526,459510,459449