BORISOV U ZAGREBU

I Bugarska podržava brzi ulazak RH u EU

27.04.2011 u 16:47

Bionic
Reading

Bugarski premijer Bojko Borisov podupro je u srijedu u Zagrebu nastojanja hrvatske Vlade da u lipnju završi pristupne pregovore s EU-om i poručio da će bugarski parlament biti među prvima koji će ratificirati ugovor o pristupanju Hrvatske Uniji

Podsjetivši na nekadašnju povelju bugarskog cara koja je dubrovačkim trgovcima omogućavala da slobodno i bez plaćanja poreza trguju na području tadašnje Bugarske, Borisov je istaknuo da se 'u lipnju to pravo treba realizirati'.

'Naša vlada, koja je dužna sačuvati ono što su stvorili bugarski carevi u prošlosti, bit će prva ili među prvima koja će ratificirati i dati podršku Hrvatskoj kao članici EU-a', rekao je Borisov na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerkom Jadrankom Kosor.

Po njegovim riječima, balkanski narodi puno bolje od naroda Europe znaju koliko je važno sačuvati mir i stabilnost u regiji, 'koliko je važno narodima u Srbiji, BiH, Crnoj Gori da vide uspjeh koji su postigli narodi u Bugarskoj i Hrvatskoj'.

'Vjerujem da će završetak hrvatskih pregovora u lipnju biti jako važan znak ostalim narodima', istaknuo je premijer Bugarske koja je zajedno s Rumunjskom 2007. ušla u Uniju u posljednjem valu proširenja.