EU FINANCIRAO STOŽICE

I Bruxelles na nogama zbog Jankovića

28.09.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Slovenski istražitelji nastavljaju s pregledom opsežne dokumentacije koju su u četvrtak zaplijenili u uredu ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića i pretragama kuća i poslovnih prostora ostalih privedenih u velikoj protukorupcijskoj akciji

Policija će nastaviti i s istragama prodaje zemljišta koja nisu povezana s projektom izgradnje sportskog centra Stožice koji je prva meta ove akcije. U medijima se spominju i ostali poslovi obitelji Janković, od kojih je za nas posebno zanimljivo, navodno, prebacivanje novca iz Slovenije u Hrvatsku i na Cipar. Podsjetimo, u četvrtak je u Sloveniji buknula velika političko-korupcijska afera nakon što su zbog sumnje za korupciju uhićeni ljubljanski gradonačelnik i šef oporbe Zoran Janković, kao i njegova dva sina Jure i Damjan.

U priču se uključila i Europska komisija koja želi dodatne informacije o gradnji sportskog kompleksa Stožice u Ljubljani jer je dijelom financiran i novcem iz Europskih fondova.

Europska komisija neodgodivo će kontaktirati slovenske vlasti i tražiti informacije nakon što je policija u četvrtak provela pretres i saslušanja povodom izgradnje sportskog centra Stožice u Ljubljani, koji je djelomično financirao EU, izjavila je glasnogovornica europskog povjerenika za regionalnu politiku Johannesa Hahna, Shirin Wheeler.

S obzirom na to da je projekt Stožice subvencioniran sa 9,4 milijuna eura, od kojih 85 posto otpada na Fonda za regionalni razvojni, Komisija će pažljivo pratiti istragu i reagirati u slučaju potrebe kad rezultati budu poznati, rekla je glasnogovornica povjerenika, a prenosi STA. Ulaganje EU-a u taj projekt već je zamrznuto ove godine zbog tehničkih razloga i ponovno pokrenuto kada su slovenske vlasti otklonile sumnje EK.

Izgradnja Stožica je ranije već bila meta diskusija i kritika, uključujući optužbe da je ponuda Ministarstva za obrazovanje i sport za sufinanciranje bila namještena u korist projekta. Nakon provjere, Ministarstvo - koje je demantiralo namještanje javnog poziva - naredilo je gradu Ljubljani da vrati 1,9 milijuna eura subvencije zbog nepropisne prijave iz listopada 2011, ali je sud poništio tu odluku u srpnju 2012. godine, podsjeća STA

Za to vrijeme priča se polako prebacuje na politički teren. Iz vladajućeg SDS-a su odlučno odbacili optužbe da je riječ o političkoj akciji kako bi se eliminirao glavni politički protivnik na sceni. Sam Janković je izjavio da mu je drago što će se ovaj slučaj konačno istražiti jer će tako prestati medijska hajka na njega. Odbio je dati ostavku iako mediji smatraju da bi dužnosnik optužen za korupciju u svakoj normalnoj zemlji bio primoran dati odstupiti.