POSLJEDNJA NADA VRVOVNI SUD

I branitelji stali u obranu imovine Slavonskog Broda

18.10.2009 u 16:52

Bionic
Reading

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Borislav Stipić, uoči najavljene sudske dražbe gradske imovine zbog starog duga tvrtki Novogradnja, izjavio je danas kako ne žele da nekoliko osoba dovodi Grad Slavonski Brod u talačku poziciju te da od Vrhovnog suda očekuju da pravorijek o tom slučaju donese prije 27. listopada kada se treba provesti ovrha.

"Interes pojedinaca u ovom gradu ne smije se pretpostaviti interesu 80 tisuća građana. Budući da smo i u ratu štitili interese grada jednako se osjećamo pozvanima to činiti i sada. Nama su poznate situacije kada su Vrhovni i Ustavni sud promptno u roku jednoga dana donosili odluke kada je to bilo važno. Smatramo kako je ovo izuzetno važno pitanje i da bi Vrhovni sud doista trebao požuriti i donijeti pravorijek prije najavljene dražbe kako ne bi bilo prekasno", kazao je Stipić te za sutra najavio i konferenciju za novinare.

Gradonačelnik Mirko Duspara
izrazio je uvjerenje da sporno potraživanje za obavljene, a nenaplaćene radove na gradskom odmaralištu na Korčuli zbog kojeg je Novogradnja prije sedam godina tužila grad, nije njezino vlasništvo. Temelji to na rješenju HFP-a na koje se Novogradnja žalila pa je Upravni sud donio presudu o obnovi postupka, a onda je Državno odvjetništvo podnijelo Vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti.

"To potraživanje nije vlasništvo Novogradnje. Fond za privatizaciju dokazao je da ono nikad nije ušlo u temeljni kapital tvrtke. Da se nagodim s Novogradnjom čije ovo nije vlasništvo - pitam se što će biti ako Vrhovni sud presudi u korist Fonda za privatizaciju", rekao je Duspara.

Nagodbu nudi direktor Novogradnje Ivan Dragičević koji želi izbjeći stečaj tvrtke. Državi za porez duguje 20 milijuna kuna pa bi to kompenzirao s gradskim zemljištem u Poslovnoj zoni Luke Brod, s tim da Grad namiri ostatak duga koji se temeljem presuda s kamatama popeo na 50 milijuna kuna.

"Trenutno su razgovori u poreznoj upravi. Pokušava se dogovoriti jedna od tih mogućnosti. Naš je osnovni uvjet da riješimo pitanje stečaja i dug prema državi. Preostali dio obaveza grada koji je zbog zatezanja narastao riješili bismo dogovorima. Mi imamo tu različitih prijedloga, a na ovrhe zemljišta išli smo samo radi pritiska da se počne pregovarati", kazao je Dragičević.