RATNI ZLOČINI

I BiH želi Božidara Vučurevića

12.04.2011 u 19:31

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine predložilo je u utorak ministarstvu pravosuđa BiH da od Srbije zatraži izručenje Božidara Vučurevića, koji je uhićen u Srbiji po tjeralici što ju je za njim raspisala Hrvatska tereteći ga za ratne zločine na području Dubrovnika.

Državno odvjetništvo BiH priopćilo je kako je prijedlog da se traži izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja temeljen na činjenici da se i u BiH protiv njega vodi istraga i to zbog zločina počinjenih na području te općine.

Dodatni razlog zbog kojega bi BiH trebala tražiti Vučurevićevo izručenje jest to što je on njezin državljanin, smatra državno odvjetništvo BiH.

'Tužiteljstvo BiH drži da predmet (Božidara Vučurevića) treba biti procesuiran pred domaćim pravosudnim tijelima te je zbog toga uputilo prijedlog ministarstvu pravosuđa BiH za raspisivanje molbe za Vučurevićevo izručenje', stoji u priopćenju.

Državno odvjetništvo nije navelo zbog čega se Vučurevića točno tereti, no mediji u toj zemlji ranije su objavili kako je istragu protiv njega još 2003. godine pokrenulo županijsko državno odvjetništvo u Mostaru zbog sumnje da je odgovoran za etničko čišćenje tog područja te prisilnu mobilizaciju Bošnjaka i Hrvata koji su potom slani na dubrovačko ratište.

Slučaj je naknadno prebačen u državno odvjetništvo BiH.

Vučurević je uhićen početkom travnja na graničnom prijezu Karakaj između BiH i Srbije i trenutačno se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Šapcu.

Hrvatska je od pravosudnih tijela Srbije već zatražila njegovo izručenje.