ODJECI SANADEROVA SVJEDOČENJA

I Austrijanci se čude zabrani prijenosa uživo

13.10.2010 u 11:51

Bionic
Reading

Agencija APA izvijestila je da je Sanader podržao Polančeca, a bečki dnevnik Der Standard sa zanimanjem je zapazio da Sanader nije htio napadati vladu svog prethodnika, iako su ga HDZ-ovi članovi Povjerenstva gurali u tom smjeru

Austrijska novinska agencija (APA) detaljno je pratila svjedočenje bivšeg premijera Ive Sanadera pred Istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine. 'Sanader mora pred saborskim Povjerenstvom objasniti kako je mađarska naftna kompanija MOL došla

do upravljačkih prava u Ini, iako nema formalnu većinu', izvještava APA te dodaje da je 'desno-konzervativni bivši premijer potvrdio da je njegov zamjenik Polančec dobro obavio svoj posao'. Time je u istrazi stao na njegovu stranu, procjenjuje APA.

Agencija naglašava i da je Sanaderovo svjedočenje izazvalo nevjerojatnu medijsku pažnju, s obzirom da je riječ i o njegovom prvom pojavljivanju u javnosti nakon što je 'iznenada otišao s premijerske pozicije'. Ističe se i činjenica da Sanader nije htio napadati vladu svojeg prethodnika Ivice Račana, što su mu bivše stranačke kolege iz HDZ-a sugerirale svojim pitanjima, započevši odgovor rečenicom da 'sada može govoriti objektivno jer je izvan aktivne političke borbe'.

Bečki dnevnik Der Standard pak piše da je 'bivši premijer potvrdio i da je sadašnja premijerka Jadranka Kosor bila njegova desna ruka, koja je bila uključena u završnu fazu pregovora s MOL-om'. Sanader ne vidi ništa neobično u tome, jer 'ne postoji premijer koji se ne oslanja na svoje suradnike'.

Austrijski mediji zaključuju da se Sanader odlično držao, a čude se tome što nije bio omogućen prijenos uživo iz Sabora, jer je to bio i 'najvažniji medijski događaj dana'.