PORUKA TEHERANU

I Australija uvodi embargo na iransku naftu

24.01.2012 u 14:23

Bionic
Reading

Australija će se pridružiti embargu EU-a na uvoz iranske nafte, obznanio je u u utorak australski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd tijekom posjeta Londonu.

"Bit će potpuno jasan, mi ćemo u Australiji poduzeti potpuno iste mjere kakve je jučer najavila EU u Bruxellesu", rekao je Rudd nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom

"Razlog je očit, treba poslati poruku iranskom narodu, političkoj eliti zemlje i vladi da je njihovo ponašanje neprihvatljivo", nastavio je Rudd.

Rudd je također rekao da je izvoz australskih proizvoda u Iran "masivno smanjen" zbog prethodnih sankcija. "Dakle, nije to mali filantropski doprinos australske vanjske politike. To košta, ali je to cijena koju se isplati platiti", rekao je.

Europska unija je u ponedjeljak zabranila uvoz nafte iz Irana i uvela više drugih gospodarskih sankcija toj zemlji čime se pridružila Sjedinjenim Državama u novom krugu mjera koje za cilj imaju odvratiti Teheran od njegova nuklearnog programa.

Na sastanku u Bruxellesu 27 ministara vanjskih poslova zemalja EU-a, koji je drugi najveći uvoznik iranske sirove nafte nakon Kine, dogovoreno je da se odmah uvodi zabrana svih novih ugovora o uvozu, kupnji ili transportu iranske sirove nafte i naftnih derivata. EU zemlje koje već imaju ugovore o kupnji nafte i naftnih derivata moći će ih, međutim, poštivati do 1. srpnja.

Dužnosnici EU-a su također rekli da su se dogovorili zamrznuti sredstva iranske središnje banke i zabraniti trgovinu zlatom i drugim plemenitim metalima s iranskom bankom i državnim tijelima.