IMA KVALITETNIJE RJEŠENJE

I arhitekti protiv gradnje crkve u parku na Savici

28.07.2016 u 11:46

Bionic
Reading

Ovih dana istječe rok za podnošenje prigovora u postupku izdavanja lokacijske dozvole za izgradnju crkve i župnog dvora u javnom parku na zagrebačkoj Savici. Osim građana koji se ne protive gradnji crkve nego žele očuvati park, protiv gradnje na zelenoj površini i betonizacije parka očitovalo se i Društvo arhitekata Zagreba

Podsjetimo, građani okupljeni oko inicijative Čuvamo naš park ne protive se izgradnji crkve. Štoviše, ističu da je dobrodošla na Savici, ali ne žele da to bude u parku, jedinoj zelenoj površini u tom naselju, a protiv izgradnje u javnom uređenom parku izjasnila se i struka.

'Postoje bolje lokacije u kvartu'

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) utvrdilo je nakon višegodišnjih stručnih istraživanja područja Trnjanske Savice da to naselje ima manjak adekvatnog javnog prostora te zastupaju stav da 'planiranje izgradnje crkve na lokaciji glavnog parka, kao jednog od nositelja kvartovskog identiteta i socijalnog kapitala, predstavlja korak unazad'.

'Smatramo kako je realizaciju crkve, potrebne za ovaj dio grada, a zahvaljujući rezervama prostora u kvartu, zaista moguće realizirati u prostoru kvarta na nekoliko bliskih lokacija, i to na obostranu prostorno funkcionalnu korist svih zainteresiranih strana', ističu iz DAZ-a i zaključuju da za poziciju crkve na Savici treba iznaći kvalitetnije urbanističko rješenje kao primjerice ono u Sigetu.

Hoće li Bandić održati obećanje?

Gradonačelnik Milan Bandić, podsjetimo, početkom srpnja poručio je: 'Učinit ću sve da nađem kompromis i pomirim interes građana za parkom i Kaptola da se napravi crkva. Budući da sam čovjek iskustva i strpljenja, dok taj kompromis ne postignemo, nećemo graditi ni park ni crkvu Blaženog Alojzija Stepinca i neka ljudi mirno spavaju.'

No s obzirom na dosadašnje iskustvo kad je o gradonačelniku riječ, san im baš i neće na oči, kažu, dok ne vide kako će Grad odgovoriti na prigovore stanara Savice što bi trebalo biti uskoro poznato. Ipak, iz inicijative poručuju kako se 'nadaju da će Bandić prihvatiti ovaj valjani stručni argument arhitekata' i da će se 'na ovom primjeru pokazati kako se o Zagrebu ne može odlučivati mimo javnog interesa građana i građanki te mišljenja struke'.