ZEMLJA BEZ VLASTI

I Angela Merkel pokušava riješiti krizu u BiH

24.01.2011 u 13:42

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušava kroz bilateralne razgovore s čelnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine potaknuti uspostavu vlasti u BiH, no pri tom ne vrši nikakav pritisak da se nametne sudjelovanje bilo koga od njih u budućoj vladajućoj koaliciji, izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, a prenosi u ponedjeljak sarajevsko Oslobođenje

On i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prošlog su se tjedna u Berlinu sastali s Merkel, a najavljeno je kako će u narednim danima uslijediti slični susreti njemačke kancelarke s liderima Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatkom Lagumdžijom, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom i HDZ BiH Draganom Čovićem

'Susreti u Berlinu imaju prvenstveni cilj da se nešto uradi na izmjeni ustavnog i političkog sustava kako bi BiH brže ispunjavala uvjete za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u', izjavio je Tihić.

Pojasnio je kako se Merkel zanimala prije svega za to kada će biti uspostavljena nova vlast kako bi onda mogla početi povoditi ovakve zadaće. Njemačka kancelarka, dodaje Tihić, nema nikakvu nakanu utjecati na to tko i s kim treba uspostaviti tu novu vlast.

Na izričito pitanje je li Merkel sugerirala kako bi u vlasti trebala biti i dva HDZ-a u BiH Tihić je odgovorio kako o tome uopće nije bilo riječi.

Predsjednik SDA ipak ističe kako je po malo razočaran jer ima dojam da Merkel i njeni suradnici zapravo inzistiraju na krajnjem minimumu reformi koje bi valjalo provesti polazeći od činjenice da je u BiH teško postići suglasnost oko rješavanja krupnih pitanja.

'Imam dojam da su se prijedlozi sveli na ono što naši domaćini procjenjuju kako je realno moguće dogovoriti. I zato je to... manje od ranijih paketa (reformi), što ne mora značiti da neće doći do novih promjena', kazao je Tihić.

Političke stranke u BiH još uvijek nisu ni blizu dogovora o uspostavi nove vlasti u BiH iako su opći izbori provedeni prije gotovo četiri mjeseca.

Za sedam dana predstavnici stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu Parlamenta BiH trebali bi se ponovo okupiti u Sarajevu kako bi utvrdili je li neki od stranačkih blokova uspio okupiti dovoljan broj zastupnika za uspostavu vladajuće većine.

Borba za prevlast i dalje se vodi između bloka koji čine SDP, SDA, Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka 'Radom za boljitak', a na drugoj su strani HDZ BiH i HDZ 1990, koji imaju i potporu najutjecajnijih stranaka iz Republike Srpske.