RAT S ADMINISTRACIJOM

HZZO ukida papirnate i uvodi e-recepte

06.10.2009 u 08:07

Bionic
Reading

HZZO kreće u rat s administracijom i prekomjernim izdavanjem lijekova te uskoro ukida izdavanje recepata. Uvode se e-recepti

Kad se sustav informatizira, za podizanje lijekova bit će potrebna zdravstvena, ali i osobna iskaznica. Obiteljski će liječnik propisati lijek u kompjutoru, a ljekarnik, budući da je njegova ljekarna spojena na središnji sustav, to bi odmah trebao i vidjeti.

Ljekarnici se slažu da će ovo donijeti uštedu i bolju kontrolu propisivanja i izdavanja recepata. No sigurni su da će biti i problema koji će u manjim mjestima stvarati gužve.

U HZZO-u kažu da će se na početku informatizacije lijek podizati uz zdravstvenu i osobnu iskaznicu. I bit će tako dok građani ne dobiju ovu tzv. pametnu zdravstvenu iskaznicu, na kojoj će uz osobne podatke biti upisani i ostali podaci o pacijentu te propisani lijek.

I liječnici imaju brojne dvojbe. Dr. Ljiljana Lulić Karapetić pita se kako izbjeći eventualnu zloporabu tajnosti zdravstvenih podataka. Drugi problem je tehničke prirode. Što ako se dogodi da nema struje, ili ako kartica nije ispravna? I ono najvažnije - što ako je netko veoma bolestan i osobno ne može podignuti lijek?, javlja HRT.