(NE) SLOBODA IZBORA

HZZO tjera liječnike da ispisuju pacijente

02.11.2009 u 09:03

Bionic
Reading

Pacijent koji ima obiteljskog liječnika ili stomatologa u drugom kvartu, prijavio se kod njega prije manje od godinu dana, a njegov liječnik s brojem pacijenata u timu prelazi propisani standard, morat će potražiti drugog doktora ili stomatologa

HZZO je, naime, utvrdio kriterije po kojima će timove s nadstandardnim brojem pacijenata riješiti prekobrojnih, no liječnici upozoravaju da bi njihova primjena bila protuustavna i protuzakonita jer pacijentima zakon jamči pravo na samostalni izbor svog liječnika, a čl. 58 Ustava zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom, piše Novi list

Prvi je kriterij »preraspodjele« pacijenata udaljenost mjesta stanovanja od ordinacije izabranog doktora, opredijeljenost većine članova uže obitelji za drugog ugovornog doktora te dužina opredijeljenosti za ugovornog doktora. Ako neki liječnik ima previše pacijenata, prvi će na udaru biti oni koji žive najdalje od ordinacije, oni čija uža obitelj nije prijavljena kod istog liječnika, te ako su se u toj ordinaciji prijavili nedavno.

HZZO-u tvrde kako je razlog smanjivanja maksimalnog broja pacijenata po liječniku povećanje kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite. U Hrvatskoj, naime, od ukupno 2.350 obiteljskih liječnika, njih 46 ima više od 2.380 pacijenata, što je maksimum koji bi jedan tim smio imati.

Viška pacijenata moralo bi se riješiti i 11 od 268 timova ginekologije, te 36 od 1.936 timova stomatologije, koliko ih ima veći broj osiguranih osoba od utvrđenog maksimalnog broja. Nakon što se preraspodjela provede, timovima s viškom pacijenata HZZO za taj višak više neće plaćati.

Standardni broj pacijenata po jednom timu obiteljske medicine, prema propisim HZZO-a, iznosi 1.700 pacijenata, po stomatologu 2.200 pacijenata, po ginekologu 6.000 pacijentica, te 1.000 djece po pedijatrijskom timu.

Dok su prije bile dopuštene oscilacije od tog broja i do 50 posto, od ove godine moguća su odstupanja smanjena na 40 posto. Hrvatska liječnička komora, koja već godinama traži smanjenje broja pacijenata po liječniku, podržala je odluku HZZO-a, ali je zatražila da umjesto pisanim obavijestima pred liječničkim ordinacijama HZZO pismima obavijesti pacijente koji bi trebali promijeniti liječnika.

– Osiguranici imaju ustavno i zakonsko pravo da sami biraju liječnika po svojim sklonostima. Zato se i zovemo izabrani liječnici – upozorava Leonardo Bressan iz Udruge KoHOM, pitajući se kako će odlučiti koji su mu pacijenti prekobrojni, ako kriterije HZZO-a ispuni 500, a višak su mu njih 300.

'Ne znam kako će liječnici birati, da li će zadržati mlađe žene, a starije 'otpisati'?!, pita se Bressan. KoHOM je predložio da se umjesto administrativnog primijeni princip prirodnog odljeva pacijenata, tako da se velikim timovima zabrani upis novih pacijenata.

Udruge pacijenata smatraju da bi jedan od kriterija moralo biti i zdravstveno stanje pacijenta, te da se teže oboljele pacijente ne bi smjelo seliti drugom liječniku.

– Puno ljudi izabere liječnika jer im odgovara lokacija, ili jer je manja gužva. Promjena obiteljskog liječnika nije poželjna, a pitanje je i kako će liječnici provoditi selekciju, i hoće li ona biti pravedna – upozorava Mensura Dražić, predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu. I Hrvatska stomatološka komora oštro se protivi kriterijima HZZO-a.

Kako bilo, poziv HZZO-a na promjenu liječnika neće biti obvezujući za pacijente, sve dok se ne promijeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji jamči slobodan izbor liječnika.