kasne 'samo' mjesec dana

HZZO dobio od doprinosa milijardu kuna više, pa sanirao dugove: 'Lijekove preko recepta sada plaćamo u roku 95 dana'

19.09.2022 u 15:47

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ostvario je ovoga ljeta milijardu kuna više sredstava od doprinosa u odnosu na prošlu godinu pa ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić poručuje da su sanirali dugove i ljekarnama podmiruju obveze u roku 95 dana

U HZZO-u su Hini u ponedjeljak potvrdili da su u tri ljetna mjeseca - lipnju, srpnju i kolovozu, od doprinosa za zdravstvo uprihodili gotovo 6,8 milijardi kuna, milijardu kuna više nego protekle godine. "Trenutno je situacija, što se tiče plaćanja HZZO-a ljekarnama i veledrogerijama pozitivna i nema nikakvog paničnog dugovanja", izjavio je Vukelić uoči konferencije o kohezijskim fondovima za jednaku dostupnost zdravstvene zaštite.

Lijekove preko recepta HZZO u ovom trenutku ljekarnama plaća u roku od otprilike 95 dana. Kasnimo oko mjesec dana u odnosu na zakonski rok od 60 dana, kaže ravnatelj. Dug HZZO-a prema ljekarnama prije godinu dana iznosio je oko 1,7 milijardi kuna, a tada je s Ministarstvom financija i veledrogerijama dogovoreno da će se rokove plaćanja svesti na 120 dana. "To znači da smo mi sada sanirali dugove, upravo zato što je bila dobra sezona i imamo bolje uplate od doprinosa", rekao je Vukelić.