VIZUALNI IDENTITET

HZZO daje 150.000 kuna za novi logo, a nema novca za stažiste

15.09.2012 u 09:32

Bionic
Reading

Narodne novine objavile su javni natječaj za izradu dizajna novog vizualnog identiteta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). U Direkciji HZZO-a odlučili su mijenjati vizualni identitet državnog zdravstvenog zavoda upravo u vrijeme kad gotovo sve medicinske struke u zemlji najavljuju prosvjede jer im država već drugu godinu ne osigurava pravo na pripravnički staž, bez čega se ne mogu zaposliti

Natječaj kojim u HZZO-, kako kažu, namjeravaju dobiti 'kvalitetni stručno projektirani novi vizualni identitet', provodi se u suradnji s Hrvatskim društvom dizajnera. Nenad Korkut, novi glasnogovornik HZZO-a javnosti poznat i kao modni kritičar, kaže kako su na natječaju koji je otvoren do 12. listopada pozvani sudjelovati profesionalni dizajneri, samostalni autori ili kreativni timovi, piše Novi list

Prema onome što je objavljeno u Narodnim novinama, novi vizualni identitet HZZO-a težit će 150.000 kuna, čime se sasvim sigurno može podmiriti godišnji trošak stažiranja nekoliko radnih terapeura ili drugih zdravstvenih djelatnika.

U HZZO-u tvrde da će realni iznos redizajna zavoda stajati upola manje, te da je navedeni iznos postavljen kao 'gornja letvica' iznad koje se ne smije ići. Nagrade dizajnerima kreću se od 5.000 do 20.000 kuna, a dodatni trošak predstavljat će ugovor koji će se sklopiti s pobjednikom. Ukupni trošak, veli Korkut, neće prijeći 70.000 kuna.

Hrvatska komora zdravstvenih radnika (HKZR) od Ministarstva zdravlja i HZZO-a zatražila je hitno raspisivanje natječaja za financiranje pripravničkog staža zdravstvenih radnika u djelatnosti sanitarnog inženjerstva, zdravstvene radiološko-tehnološke djelatnosti, djelatnosti radne terapije i medicinsko-biokemijske djelatnosti.

'S obzirom da u ovoj godini HZZO nije raspisao niti jedan natječaj za financiranje pripravničkog staža za ove djelatnosti, molimo da se natječaj hitno raspiše jer se radi o strukama koje su nužne za funkcioniranje, ali i kvalitetu standarda zdravstvene zaštite u Hrvatskoj – ističe se u dopisu što su potpisali predsjednica Komore Helena Medvedec i predstavnici pojedinih djelatnosti, Mirko Kelava, Jasna Matić i Saša Radić.

Komori se, kako ističu, obratio veliki broj zdravstvenih radnika koji moraju obaviti obvezni pripravnički staž i položiti stručni ispit.

'Kako je odobrenje za samostalan rad jedan od uvjeta kod svih natječaja za zasnivanje radnog odnosa, zdravstveni radnici u ovim djelatnostima onemogućeni su u ostvarivanju svog prava na rad – poručuju predstavnici HKZR-a.

U dopisu što su ga uputili ministarstvu zdravlja, ministra Rajka Ostojića podsjećaju na činjenicu da još uvijek nije donio Plan i program pripravničkog staža zdravstvenih radnika, iako je rok za njegovo donošenje davno istekao. Svoj su prijedlog dokumenta resornom ministarstvu dostavili još u lipnju prošle godine, ali bez ikakvog rezultata, a od aktualnog ministra sada traže da ga hitno donese.

Zbog činjenice da na stažiranje čekaju i po dvije godine, medicinski radnici u djelatnosti fizioterapije i radne terapije, medicinske biokemije, radiologije i drugih, najavili su prosvjede.