UMIROVLJENICI MOGU ODAHNUTI

HZMO: Isplata mirovina nije upitna

07.12.2016 u 18:16

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u srijedu je priopćio da u potpunosti jamči sigurnost isplate mirovina, koje će i ubuduće biti isplaćivane reodvito, reagirajući time na upozorenje Radničkog sindikata HZMO-a da zbog smanjivanja broja zaposlenih i plaća radnici ne mogu jamčiti kvalitetno obavljanje svojih radnih zadataka

"Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u potpunosti jamči sigurnost isplate mirovina koja nikada nije bila upitna. Mirovine se redovito isplaćuju, a tako će biti i ubuduće", kaže se u priopćenju i podsjeća da isplata mirovina za studeni počinje 9. prosinca.

Upozorenje Radničkog sindikata iz jučerašnjeg otvorenog pisma premijeru Andreju Plenkoviću, napominje se, neki su mediji shvatili kao da je zbog situacije u HZMO-u isplata mirovina korisnicima upitna.

"Dovodeći u zabludu umirovljenike zbog moguće neisplate mirovine, da bi se poslodavca prisililo na promjenu sadašnje situacije, vezane većinom uz visinu plaća dijela radnika HZMO-a koje zastupa navedeni Sindikat, nije primjereno te nanosi štetu ugledu Zavoda i njegovih zaposlenika koji se ne slažu s objavljenim sadržajem," kaže se u priopćenju.


Naglašava se da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ne utječe samostalno na visinu plaća svojih zaposlenika jer primjenjuje Vladinu uredbu o radnim mjestima i koeficijentima u javnim službama. Kaže se kako jest činjenica da se broj radnika u Zavodu smanjio u posljednjih nekoliko godina, ali da to nije utjecalo na poslovanje stručne službe. Reorganizacijom se postigla bolja učinkovitost, uz racionalizaciju troškova poslovanja, kaže se u priopćenju iz HZMO-a.

Radnički sindikat, koji ima 592 člana, ne iskazuju stajalište članova ostalih sindikata koji djeluju u HZMO-u, a ni zaposlenih koji nisu članovi niti jednog sindikata, kaže se u priopćenju te navodi da u Zavodu djeluju još dva reprezentativna i tri (po broju članova) nereprezentativna sindikata.

"Vezano uz ostale navode u otvorenom pismu o tzv. zapošljavanju na „izmišljena“ radna mjesta, navodimo da se zapošljavanje i imenovanje u Zavodu provodi u skladu sa zakonom i važećim propisima te da se u Zavodu poštuju sva prava radnika koja su, osim zakonom, uređena i važećim temeljnim i granskim kolektivnim ugovorima," kaže se u priopćenju Odjela za odnose s javnošću HZMO-a.