3. GODIŠNJICA NESREĆE U RUDINAMA

HŽ-u stiglo 70 odštetnih zahtjeva putnika i obitelji poginulih

24.07.2012 u 13:32

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca na mjesto stradanja u Rudinama kod Splita, obilježena je treća godišnjica najveće željezničke nesreće u povijesti Hrvatskih željeznica, kada je na liniji Zagreb - Split nagibni vlak iskočio iz tračnica. poginulo je šest putnika, 55 ih je teže i lakše ozlijeđeno, a nastala je i velika materijalna šteta

Danas smo se ovdje sastali na treću godišnjicu najveće nesreće sa željom da odamo počast stradalima. Želimo istaknuti naše veliko žaljenje zbog toga što se dogodilo i ovom prilikom obiteljima stradalih izražavamo sućut i želimo sudjelovati u njihovoj boli za izgubljenim članovima, kratko je novinarima kazao u izjavi član Uprave HŽ holding Ivan Vuković.

Na polaganju vijenaca bio je i pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jasmin Krizmanić, koji je u ime ministarstva izrazio sućut obiteljima stradalih putnika.

Kako se moglo čuti HŽ Putnički prijevoz d.o.o., društvo koje se nalazi u sklopu HŽ-ova holdinga, do danas je zaprimilo 70 odštetnih zahtjeva ozlijeđenih putnika i članova obitelji poginulih. Obiteljima poginulih putnika do danas je isplaćeno 3,9 milijuna kuna, a ozlijeđenima 1,2 milijuna kuna. Totalna šteta na vlaku iznosi 28 milijuna kuna, troškovi sanacije pruge 242 tisuće kuna, pranje pruge 320 tisuća kuna, zamjenski autobusi za putnike 1,27 milijuna kuna te šteta na pružnom vozilu 1,5 milijuna kuna.

Iz HŽ holdinga su dodali kako je uprava nakon nesreće u Rudinama analizirala stanje sigurnosti željezničkoga prometa, nakon čega je donijela zaključak s dodatnim mjerama u području sigurnosti, a radilo se o dodatnom nadzoru sigurnosti prometa i mjerama za podizanje radne i tehnološke discipline.