ZA RESTRUKTURIRANJE I INVESTICIJE

HŽ se zadužuje za više od milijardu kuna

29.11.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Hrvatske željeznice dobile su od Vlade jamstva za zaduženje u iznosu od 1,182 milijarde kuna. Taj im novac treba da bi se restrukturirali HŽ Cargo, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Infrastruktura

‘Ne radi se samo o uzimanju kredita HŽ-a, nego je to i reformski ozbiljan potez. HŽ će se restrukturirati s 1,182 milijarde kuna, od čega će 250 milijuna kuna otpasti za zbrinjavanje viška zaposlenih. Sve ostalo ide u razvoj i nove projekte', rekao je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić.

HŽ Cargo uzima kredit od 345 milijuna kuna za financijsku konsolidaciju i zbrinjavanje viška zaposlenih, HŽ Putnički prijevoz 217 milijuna kuna za istu namjenu, a HŽ Infrastruktura 170 milijuna kuna za financiranje likvidnosti te još 450 milijuna kuna za investicije. Ugovori o kreditima sklopljeni su sa Zagrebačkom bankom i OTP bankom.

Posljednjih 450 milijuna uložit će se u modernizaciju i izgradnju infrastrukture, i to u završetak projekata iz prijašnjih razdoblja, kapitalne remonte te rekonstrukciju kolodvora i stajališta, nove projekte na obnovi infrastrukture, pripremu projektne i druge dokumentacije, kao i otkup zemljišta i naknade za pripremu EU projekata.