NACIONALNI OPERATER

HŽ Cargo preuzeo prvu od pet obnovljenih manevarskih lokomotiva

22.02.2019 u 15:06

Bionic
Reading

Prva obnovljena manevarska lokomotiva od pet ugovorenih predana je u petak na uporabu HŽ-u Cargo u slavonskobrodskoj tvrtci OV Održavanje vagona

"Ovo je prva od pet manevarskih lokomotiva koje ćemo obnoviti. HŽ Cargo kao nacionalni operater jedino moderniziran može zadržati vodeću poziciju. Posebno smo sretni što je posao obavljen u našem ovisnom društvu, jer mislim da ima znanje, energiju i iskustvo", rekao je predsjednik uprave HŽ Carga Gordan Žurga.

Obnova manevarskih lokomotiva financira se sredstvima prikupljenim prodajom dotrajalih lokomotiva i vagona. Tvrtki CE-ZA-R prodana su 92 teretna vagona i 38 lokomotiva koji su godinama stajali neiskorišteni.

Akcijskim planom za razdoblje od 2018. do 2020. godine, HŽ Cargo uz obnovu pet manevarskih lokomotiva planira i obnovu četiri dizelske lokomotive te reviziju 5.300 vagona.

Tijekom 2019. godine HŽ Cargo obavit će reviziju 825 vagona, a tijekom 2020. godine još 825. Dio obnove lokomotiva i vagona pokrit će se i sredstvima Svjetske banke.

Žurga kaže da HŽ Cargo nakon restrukturiranja i obnove voznog parka planira zadržati poziciju vodećeg željezničkog prijevoznika tereta u Hrvatskoj i na području susjednih zemalja.