UPOZORENJE NARODNE BANKE

Hypo afera zamalo je slomila Austriju po irskom modelu

03.12.2010 u 14:32

Bionic
Reading

Financijska propast grupe Hypo Alpe Adria uzdrmala je temelje austrijske stabilnosti mnogo više nego što se prethodno pretpostavljalo, otkriva bečki konzervativni dnevnik Die Presse. Pozivajući se na izvore iz austrijske Narodne banke, u danas objavljenom članku tvrdi se da se Austriji zamalo dogodilo ono što trenutačno proživljava Irska

Kada je u zimu 2009. postalo svima jasno da je Hypo Bank u velikim dubiozama, Austrija je bila primorana uskočiti i preuzeti upravljanje ovom bankom, uključujući i garancije u sveukupnom iznosu od 20 milijardi eura. Iako su neki tvrdili

da bi bilo bolje dopustiti njezinu propast, s obzirom na to da su Austrijanci u njoj držali 'samo' milijardu eura štednje, izvori iz Narodne banke Austrije danas objašnjavaju da bi to dovelo do financijskog kraha cijele države. Naime, državni budžet bi eksplodirao, a kamate bi skočile u nebo, što bi dovelo do situacije u kojoj se trenutačno nalazi Irska te bi Austrija bila prvi slučaj za saniranje u Europskoj uniji, još prije Grčke.

Zbog toga su sada uvedena nova pravila za poslovanje banaka u Austriji, koje moraju posjedovati mnogo više vlastitog kapitala kao osiguranje. Zbog toga do 2019. moraju sakupiti dodatnih 15 do 19 milijardi eura te dodatne iznose od oko milijardu i pol eura godišnje. Ova stroga pravila moguće je ispoštovati ako se poslovanje banaka racionalizira, smanje dividende i povećaju niske kamate na europski nivo, što će dovesti i do skupljeg kreditiranja.

Cilj je da se ubuduće izbjegne situacija u kojoj bi propadajuće banke dovele u opasnost cijelu državu. Zbog toga se razmišlja i o uvođenju posebnih zakona koji bi regulirali insolventnost banaka, naročito onih velikih, koje u sadašnjoj situaciji mogu iskoristiti vlastitu veličinu za povlačenje previše rizičnih poslovnih poteza, jer znaju da će ih na kraju spašavati država. Novim zakonima bi bilo moguće rascjepkati veliku banku u bankrotu te tako spasiti ono što vrijedi, a da bi se to izvelo, planira se i promjena u zakonima o pravima akcionara. Sve je to reakcija na slom Hypo Banka, ali i na irsku dramu, u kojoj je država primorana spašavati banke iznosom od 30 milijardi eura. I to irske banke koje su ljetos prošle tzv. stres-test, u kojem se provjeravalo imaju li banke dovoljno vlastita kapitala za krizne situacije. U irskom slučaju pokazalo se da to ipak nije bilo dovoljno, što Austrija namjerava ubuduće izbjeći.