KURET UDIJELIO STANOVE

'Hvala gradonačelniče, čekali smo 30 godina'

29.05.2009 u 11:01

Bionic
Reading

Na samom isteku mandata, aktualni gradonačelnik Ivan Kuret i poglavari razveselili su dvadeset socijalno ugroženih splitskih obitelji stanovima koje je Grad za 15-ak milijuna kuna kupio na Dragovodama, u Šegedinovoj ulici i na Lovačkom putu

SPLIT - Iako će im ključevi biti podijeljeni tek za desetak dana, sada već bivši podstanari razgledali su s Kuretom nove domove: mjerili su dizalo, brojili skale, gledali raspored soba, guštali u 'vonjima' novoga stana, piše Slobodna Dalmacija.

'Više od osam godina se borimo za stan i napokon smo dobili krov nad glavom. Svaka čast ljudima u gradskoj upravi, prezadovoljni smo...', kratko će Dijana Aničić, majka maloga Duje kojemu je teška invalidnost dijagnosticirana od rođenja, a koja je na raspolaganje dobila jedan od ukupno dva stana potpuno prilagođena životu osobe s invaliditetom.

'Stan je super! Dobili smo posebno proširena vrata, dovoljno prostora za aparaturu koja je Duji potrebna, a osiguran nam je i dovoljan broj utičnica. Jedini problemčić je što se stan nalazi na prvom katu, pa me strah nestanka struje jer s kolicima ne možemo preko stepenica', dodala je Dijana Aničić, inače voditeljica Udruge Anđeli.

Od podstanarskog života nakon 30 godina spašena je i peteročlana obitelj Perković. 'Mi smo dobili stančić od 40-ak kvadrata, ali ne bunimo se. Bolje išta nego ništa. Ajde, da je stan koji kvadrat veći, bilo bi još i bolje, ovako ćemo se stisnuti, netko će morati spavati u dnevnom boravku', tumači Petar Perković.

Prema riječima Ivana Kureta, od 2004. godine Grad je stambeno zbrinuo stotinu socijalno ugroženih obitelji, a na čekanju ih je još toliko. 'Ovo su posljednji stanovi u mojem mandatu, no nema nikakvog razloga da sljedeći gradonačelnik ne nastavi na ovakav način rješavati stambena pitanja ostalim obiteljima s Liste reda prvenstva za socijalne, i to prema ritmu koji smo nametnuli', istaknuo je Kuret, dodavši kako ga veseli što su socijalni stanovi kupljeni u lijepom naselju s novom prometnom infrastrukturom, uređenim zelenim površinama, javnom garažom…

Korisnici socijalnih stanova plaćat će Gradu zaštićenu najamninu u visini od 2,60 kuna po metru četvornom stana, te će najniža najamnina iznositi tako 67,11 kuna, a najviša 209 kuna.