SUĐENJE RONČEVIĆU I BAČIĆU

HV je morao kupiti kamion koji je bio na testu?

18.02.2010 u 14:13

Bionic
Reading

U nastavku suđenja za aferu kamioni, u kojem se sudi bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu zamjeniku Ivi Bačiću, pred Županijskim sudom u Zagrebu svjedočila su dvojica časnika iz Uprave za logistiku Glavnog stožera oružanih snaga

Oba svjedoka ustvrdila su danas da se da se u kupovinu vojnih vozila izravnom pogodbom, nakon poništenja javnog natječaja, išlo kako ne bi propao novac koji je u tu svrhu bio predviđen u proračunu za 2004. godinu.

Stožerni časnik Damir Štefiček, koji je 2004. bio načelnik Odjela za promet Uprave za logistiku, kazao je da je više časnika iz Glavnog stožera, nakon što je Povjerenstvo za nabavu kamiona prestalo s radom, tražilo da se ne odugovlači s postupkom nabave te da se krene u izravnu pogodbu s više ponuđača.

Povjerenstvo je, kazao je, raspušteno 15. prosinca 2004. nakon što je sakupilo i otvorilo ponude te utvrdilo da svi ponuđači udovoljavaju traženim uvjetima osim kamiona marke Renault.

Inače, po tvrdnjama Rončevićeve obrane, natječaj je poništen, a povjerenstvo raspušteno po odredbama tada važećih zakona jer su sve pristigle ponude bile više od iznosa koji je za nabavu kamiona bio određen u proračunu.

Brigadir Ivan Skol potvrdio je da se na izravnu pogodbu gledalo kao na ubrzavanje postupka kako proračunska sredstva koja su bila odobrena za 2004. ne bi propala.

Obojica su potvrdila da su se oko MAN-ovog sudjelovanja na javnom natječaju tražilo mišljenje pravne službe zbog ranijeg spora te tvrtke s MORH-om, ali i da pretpostavljaju da je jedini MAN-ov kamion koji je bi na testiranju kod HV-a kupljen za oko milijun kuna. Kasnije se uvidom u spise utvrdilo da je cijena istog bila 820 tisuća kuna, ali nije navedeno je li to s PDV-om.

Također se nije poznato je li sporni kamion uistinu i kupljen. Podsjetimo, svjedok Udovičić iz MAN-a kazao je u svom iskazu da MORH nije morao kupiti to vozilo.

USKOK u optužnici tvrdi da su Rončević i Bačić favorizirali tvrtku Eurokamioni od koje su kupili kamione marke Iveco za 34,4 milijuna kuna, iako su za 10,2 milijuna kuna bili skuplji od najniže cijene koju je na natječaju ponudilo MAN Importer.

Obrana, pak, tvrdi da jeftiniji kamioni nisu udovoljavali uvjetima natječaja jer im je, među ostalim, nosivost bila za oko 700 kilograma manja od traženih pet tona.
Suđenje se nastavlja u petak 19. veljače kada bi se kao svjedoci trebali pojaviti Mate Ostović i Jerko Vranjković.