ukidanje koncesije

HUP-ova udruga obrušila se na Grbu Bujević: Pokazala je veliki stupanj nepoznavanja rada liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

19.05.2020 u 13:25

Bionic
Reading

HUP-ova Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu izrazila je u utorak neugodnu iznenađenost izjavom ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grbe Bujević da treba ukinuti koncesije u zdravstvenoj zaštiti i vratiti liječnike koncesionare u domove zdravlja

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba Bujević prošloga je tjedna u intervjuu za Glas Istre izjavila da su poplava u Gunji, migrantska kriza i borba protiv koronavirusa pokazale veliku fragmentacija javno-zdravstvenog sustava. Poručila je da to treba hitno mijenjati i sugerirala da treba ukinuti koncesije i vratiti liječnike koncesionare u domove zdravlja.

HUP-ova udruga u reakciji ocjenjuje da je Grba Bujević paušalnim izjavama nanijela štetu liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i cijelom sustavu privatnog zdravstva u Hrvatskoj.

"Pokazala je veliki stupanj nepoznavanja rada liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) koji sudjeluju u sprječavanju bolesti i zbrinjavanju većinu zdravstvenih potreba cjelokupnog stanovništva. U vrijeme trajanja epidemije covida-19 radili su u nemogućim uvjetima, bez radnog vremena i na dispoziciji svakom svom pacijentu, ali i epidemiolozima i Stožeru civilne zaštite", ističu u priopćenju.

Podsjećaju da su Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz 2019. ukinute koncesije te liječnici PZZ-a rade u ordinacijama, tj. privatnim praksama kao ugovorni partneri HZZO-a sa svim obvezama koje iz tog ugovora proizlaze. Opseg prava na zdravstvenu zaštitu ne ovisi o tipu vlasništva u PZZ-u, već o pravima iz zdravstvenog osiguranja, naglašava udruga.

Napominju i kako su, u posebnom dopisu upućenom nadležnim tijelima (Ministarstvo zdravstva, HZZO i HZJZ), pružatelji usluga u zdravstvu okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca ponudili na raspolaganje sve svoje stručne i prostorne kapacitete zdravstvenom sustavu u svrhu rasterećenja i oslobađanja prostora u javnom zdravstvu za najkritičnije pacijente.

"Stava smo kako se ovakvim izjavama radi velika šteta i diskriminacija privatnog zdravstva što je nedopustivo osobito uzimajući u obzir da u većini europskih zemalja u zdravstvu djeluju i javne i privatne ustanove", poručuje Udruga.

Ocjenjuje da se sinergija privatnog i javnog zdravstva, osobito u vrijeme krize s kojom smo bili suočeni, pokazala kao najbolji model i trebala bi biti od posebnog interesa za Hrvatsku, sve njene građane i sve koji u tom sustavu djeluju pružajući usluge bez obzira radi li se o javnom ili privatnom sektoru.

Izjavu Grbe Bujević o potrebi ukidanja koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prošloga je tjedna osudila i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) koja ju je prozvala da koristi visoku poziciju kako bi zastupala nečije interese.