'ishod bez dogovora'

Hunt: Ako ne bude prihvaćen sporazum o Brexitu, Britaniji prijeti paraliza

11.01.2019 u 11:16

Bionic
Reading

Britanski zastupnici koji će, kako se čini, odbiti dogovor o brexitu premijerke Therese May sljedeći tjedan riskiraju paralizu zemlje, te otvaraju mogućnost da Velika Britanija potencijalno ne napusti Europsku uniju, upozorio je u petak britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt

Velika Britanija, peta svjetska ekonomija, trebala bi napustiti najveći trgovinski blok u roku od 80 dana, no izgleda da će parlament vjerojatno odbiti sporazum o kojemu je May pregovarala, povećavajući mogućnost kaotičnog brexita.

"Bude li dogovor odbijen, vjerojatnije je da ćemo imati rizik paralize nakon Brexita a kad se to dogodi nitko ne zna što bi se moglo dogoditi; velik rizik koji izaziva zabrinutost jest da zapravo nećemo postići ono za što su ljudi glasali", rekao je Jeremy Hunt za Sky News.

Japanski premijer Shinzo Abe upozorio je u četvrtak da svijet ne želi vidjeti kaotični brexit te da u potpunosti podupire premijerkin dogovor o povlačenju.

Mnogi zastupnici koji podržavaju Brexit žele čišći prekid s Europskom unijom i njezinim institucijama ali Hunt je rekao da parlament, gdje britanski vladajući

Konzervativci nemaju većinu, vjerojatno neće dopustiti da zemlja bude izbačena iz bloka bez dogovora.

"Mislim da sada izgleda mnogo manje vjerojatno da parlament dopusti ishod bez dogovora", rekao je za BBC.