RAZMINIRANJE

Humanitarna večera u Sloveniji za Hrvatsku

23.04.2009 u 14:13

Bionic
Reading

International Trust Fund - zaklada za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) i Američka gospodarska komora organizirat će 9. svibnja u Ljubljani humanitarni događaj pod nazivom 'Noć tisuću večera'. Prikupljena donatorska sredstva bit će namijenjena za razminiranje područja u blizini grada Benkovca u Hrvatskoj, a sva sredstva prikupljena na večeri udvostručit će Vlada SAD-a

LJUBLJANA - Ovogodišnje donacije bit će namijenjene razminiranju naselja Pristeg, u općini Benkovac u Zadarskoj županiji. Cilj realizacije ovog projekta je ukloniti dio minski sumnjivog područja koja se nalaze u blizini kuća i okućnica te sa poljoprivrednog zemljišta, ukupne veličine 20.000 m2.

ITF je prisutan u Republici Hrvatskoj od 1999. godine od kada je uz pomoć prikupljenih donacija pridonio razminiranju 25 milijuna m2 površine. Za sve projekte u Republici Hrvatskoj, ITF je utrošio blizu 60 milijuna USD svih donacija.

Noć tisuću večera održava se od 2001. svake godine u više od 50 zemalja širom svijeta da se pridonese podizanje svijesti o prisutnosti minskog problema.

ITF je od 1998 prisutan u regiji jugoistočne Europe i Zakavkazja (Armenija, Azerbejdžan i Gruzija), a radi i u Afganistanu, Gazi, Iraku, Jordanu, Kolumbiji, Libanonu i Tadžikistanu.

U Sloveniji je do sada bilo organizirano sedam događaja pod naslovom Noć tisuću večera, a sva prikupljena sredstva su udvostručena te su bila namijenjena za razminiranje sela Cista Velika i Mala u Hrvatskoj, oporavak tada 13-godišnje djevojčice iz Albanije, obrazovanje i integraciju tada 16-godišnjeg dječaka sa Kosova ozlijeđenog u igri s granatom, razminiranje područja na magistralnoj cesti Mostar-Sarajevo, u blizini Konjica i Sarajeva, u centru naselje Sunja, u blizini mjesta Pasin Konak, te područje budućeg sveučilišnog centra kod Bihaća.