BOROVEC IZ DUBROVNIKA:

'Huligani pričama mažu oči javnosti'

05.05.2010 u 16:40

Bionic
Reading

U Dubrovniku traje 11. Europolov sastanak stručnjaka za zaštitu svjedoka. Na konferenciji, između ostalih, sudjeluje glavni ravnatelj policije Oliver Grbić te pomoćnik direktora Europola Troeles Oerting

Međunarodnom skupu stručnjaka za zaštitu svjedoka prisustvuje 105 sudionika iz 39 zemalja i 10 međunarodnih organizacija, no novinare je ipak više zanimala aktualna tema navijačkog nasilja na sportskim borilištima. Krunoslav Borovec rekao je da su za to jedini pravi krivci huligani.

'Pitanje nogometnog huliganizma nije samo pitanje za hrvatsku policiju i Ministarstvo unutarnjih poslova, pa ni za hrvatsku Vladu, već za sve one koji participiraju u sportu, a to su klubovi, sportski savezi, navijačke udruge i vlasnici sportskih objekata', kazao je Borovec te dodao da svi zajedno snosimo dio odgovornosti i trebamo zajedno raditi na rješenju problema.

'No glavni i jedini pravi uzrok problema su huligani sami', rekao je Borovec istaknuvši da stoga glavnog krivca ne treba tražiti u zakonu, stadionima, policiji i zaštitarima. U prilog svojoj tezi rekao je da se ovakav incident nije dogodio samo u Zagrebu, već se odigrao i u Ukrajini, Austriji, Mađarskoj, Italiji te na Malti.

'Zar netko može tvrditi da ni u jednoj od tih država ne valjaju stadioni, ne valja policija, ne valjaju zakoni', upitao je Borovec te ironično dodao, 'samo su navijači, ekstremni huligani, ispravni'. Glavni problem s kojim se susrećemo u Hrvatskoj je huliganizam koji izvire iz pojedinaca samih, a ne iz ovih segmenata koji se uporno žele gurnuti u javnost, istaknuo je.

Na novinarsko pitanje znači li to da nije bilo propusta u postupanju policije, Borovec je odgovorio da je to još jedna od teza koja dolazi upravo iz ekstremnih navijačkih krugova koji sada žele prebaciti fokus javnog interesa na nekog drugog. Istaknuo je da se za zadnjeg donošenja Zakona o navijačima maksimalno uključivalo navijačke udruge te se nastojao otvoriti što veći prostor za komunikaciju i zajednički rad, no sadašnja situacija je takva da nema jasnog distanciranja navijačkih udruga od huligana, sve je samo deklarativna osuda. Huligani još uvijek nalaze svoje utočište u masi navijača, a to nije dobro ni za navijače ni za kompletan hrvatski sport, zaključuje Borovec.

Ponovio je novinarima da je realno očekivati da će nakon maksimirskog incidenta doći do važnih promjena u segmentu važeće zakonske regulative. No nakon incidenta, ističe Borovec, osim o samom Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, postavilo se i pitanje kazneno-pravne zaštite policijskih službenika, koliko su policijski službenici zaštićeni u trenutku kada provode zakon te koliko su teško ili lako tretirana kaznena djela i prekršaji koje pojedinci čine na štetu policijskih službenika. U tom smislu slijedi cijeli niz razgovora s Ministarstvom pravosuđa te analiza postojeće policijske prakse, rekao je Borovec te dodao da kaznena politika mora biti adekvatna težini društvenog problema, a nasilje na stadionima u Hrvatskoj je i više nego težak društveni problem.