U PONEDJELJAK NA ISPITIVANJU

Huligani iz Radićeve vraćeni u Remetinec

27.02.2011 u 22:47

Bionic
Reading

Trideset i tri osobe koje se sumnjiči da su u jučerašnjim huliganskim neredima u Zagrebu sudjelovale u napadu na policajce sutra će biti ispitane na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon čega će se odlučiti hoće li im se odrediti zadržavanje ili će biti pušteni da se brane sa slobode, doznaje se od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića

Istražna županijska sutkinja Jadranka Mandušić večeras je od 33-ojice osumnjičenika uzela podatke i utvrdila njihov identitet, nakon čega su vraćeni u zatvor u Remetincu.
Osumnjičeni će ponovno sutra biti privedeni u istražni centar, gdje će ih suci istrage sukcesivno ispitivati od 9 do 12 sati, kazao je Devčić.
Nakon toga odlučit će se hoće li ih se pustiti da se brane sa slobode ili će im biti određeno 48-satno zadržavanje. U tom roku tužiteljstvo treba odlučiti hoće li protiv njih zatražiti jednomjesečni pritvor.

Nekoliko stotina izgrednika udruženih preko facebooka, među kojima su bili pripadnici navijačke skupine BBB, jučer je napalo kordon policije u Radićevoj ulici nakon što su se izdvojili s mirnog prosvjeda branitelja na Trgu bana Jelačića i krenuli prema Markovom trgu, gdje se nalaze Sabor i Vlada i gdje je prema zakonu u javnom okupljanju zabranjeno prosvjedovanje.

U sukobu je ozlijeđeno 30 policajaca te 20 prosvjednika, od kojih dvojica teško.

Od 65 jučer privedenih, 52 osobe su zadržane. Policija je prijepodne izvijestila da 36 izgrednika kazneno tereti za sudjelovanje u grupi koja sprječava ili napada službenu osobu, a ostale prekršajno zbog kršenja zakona o javnom okupljanju i remećenja javnog reda i mira.

Izgrednici su na policajce bacali kamenje, zapaljene bengalke, stolce, kante za smeće i druge predmete, zbog čega su interventni policajci prema njima upotrijebili sredstva prisile. Izgredenici su razbili izloge trgovina i prozore stanova te oštetili fasade na zgradama i službena vozila.