DESNICA PROTIV LJEVICE

Huda Jama izaziva polemike u Sloveniji

08.03.2009 u 20:29

Bionic
Reading

Otkriće poratnog zločina u starom rudniku blizu sela Huda Jama kod Laškoga u Sloveniji već izaziva žestoke političke polemike između desnice i ljevice, a predsjednik države Danilo Tuerk izjavio je u nedjelju da u pozivima da odmah posjeti to mjesto prepoznaje 'političku manipulaciju'

Tuerk je u nedjelju posjetio rudarski grad Trbovlje, kako bi sudjelovao na proslavi Dana žena, a na pitanje novinare hoće li posjetiti mjesto zločina u Hudoj Jami, rekao je da neće komentirati to pitanje koje predstavlja 'drugorazrednu temu' u odnosu na prava žena.

Na pitanje znači li to da su poratne likvidacije iz 1945. godine drugorazredna tema, odgovorio je: 'Političke manipulacije oko toga svakako jesu drugorazredna tema'. Hudu Jamu u nedjelju je posjetio slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Alojz Peterle koji je pri tom izrazio ćuđenje što na mjesto groznog otkrića nije došao predsjednik države u ime svih građana.

Kabinet slovenskog premijera Boruta Pahora objavio je u nedjelju da će Pahor Hudu Jamu vjerojatno posjetiti u predstojećem tjednu, ali bez prisutnosti medija.

Inače, ministrica obrane u Pahorovoj vladi Ljubica Jelušič u nedjelju je izjavila da za izvansudske likvidacije izvedene poslije rata ne može biti nikakva opravdanja.

'Za izvansudsko, osvetničko i planirano ubijanje ljudi nema opravdanja. Žrtve rata i poratnog masakra moramo jednom i konačno prihvatiti kao svoje, pa ma kako pomirba o tome bila teška', rekla je Jelušič novinarima nakon proslave Dana žena koji je organizirala ljubljanska organizacija SUBNOR-a.

Slovenski filozof Slavoj Žižek izjavio je da je slovenska ljevica 'propustila priliku' da o neshvatljivim poratnim pogubljenjima progovori još u devedesetim godinama prošlog stoljeća i taj teret politički jasno preuzme na sebe.

Žižek tvrdi da su poratni obračuni i pogubljenja do kojih je dolazilo u Sloveniji nakon rata po svojoj iracionalnosti ravni logici staljinističkih čistki u bivšem Sovjetskom Savezu.

Posmrtni ostaci žrtava likvidacija koje su se širom Slovenije izvodile poslije II. svjetskog rata otkriveno je sondažom zatrpanog rova nekadašnjeg rudnika ugljena blizu sela Huda Jama kod Laškoga blizu Celja.