suđenje u NEW Yorku

Huawei tvrdi da nije kriv za povredu sankcija Iranu

14.03.2019 u 21:47

Bionic
Reading

Velika kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei rekla je u četvrtak pred saveznim sudom u newyorškoj četvrti Brooklynu da nije kriva za kršenje američkih sankcija protiv Irana, na raspravi na koju nije došla njezina fincijska direktorica Meng Wanzhou koja je trenutačno u Kanadi

Huawei i njegovu podružnicu Huawei Device USA, koja se također izjasnila da nije kriva, zastupali su njihovi odvjetnici. Druga podružnica kineske kompanije, Skycom Tech, nije imala zastupnika pa se nije mogla očitovati o svojim namjerama pred sudcem Ramonom Reyesom.

Ta su tri pravna subjekta optužena krajem siječnja a protiv Huaweija je podignuta optužnica s trinaest točaka u vezi s navodnim povredama američkih sankcija protiv Irana. Kći osnivača drugog po veličini proizvođača pametnih telefona Meng Wanzhou optužena je tek po četiri točke.

Huawei je, navodi se u optužnici, preko Skycoma skrivao svoje poslovanje s Iranom.

I dvije njegove podružnice - Huawei Device USA i Huawei Device Ltd - krajem siječnja su u odvojenom postupku optužene za zločinačko udruživanje radi krađe industrijske tajne.

One su se krajem veljače na saveznom sudu u Seattleu izjasnile da nisu krive. Suđenje im treba početi 2. ožujka 2020.

Meng koja u četvrtak nije imala zastupnika na raspravi trenutačno je u kućnom pritvoru u Kanadi i za njom su Sjedinjene Države izdale nalog za izručenje.

Sljedeće saslušanje kineske čelnice zakazano je za 8. svibnja u Vancouveru, ali još nije određen nadnevak za proučavanje predmeta o meritumu stvari.

Peking tvrdi da su uhićenje Meng 1. prosinca, kućni pritvor i postupak izručenja pokušaj uništenja te vodeće telekomunikacijske kompanije.

Nakon uhićenja Meng kineske vlasti su na svom teritoriju uhitile dvoje kanadskih državljana pod optužbom za špijunažu a trećeg je kineski sud osudio na smrt.

No Peking tvrdi da ti postupci nisu povezani sa slučajem Huawei koji se događa u prilikama trgovinskog rata između Kine i SAD-a.