PROSVJED NA PRISAVLJU

HTV-om vladaju strah i cenzura

12.11.2010 u 13:19

Bionic
Reading

Tek nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se u petak ispred zgrade HTV-a na Prisavlju, podignuti glas protiv cenzure na javnoj televiziji

'Očito je Renatu Kuniću savjest jako promjenjiva. Nije ni njemu lako, jer očito ne odlučuje sam', rekla je Ana Jelinić, koja je zbog priloga u 'Latinici', koja je emitirana 1. studenog pod nazivom 'Sanader - model jedne vladavine', prijavljena Etičkom povjerenstvu zajedno s Denisom Laitnom. Naime, ovaj je potez šefova na HTV-u još apsurdniji ako se zna da je v. d. glavnog urednika informativnog programa Renato Kunić cijelu emisiju pregledao prije objavljivanja. U prilogu Ane Jelinić spominju se ministri Tomislav Karamarko i Darko Milinović, stoga novinari smatraju da je upravo iz tog smjera došla naredba o njihovu kažnjavanju.

'Cenzurom na HRT-u, kao javnom mediju štiti se politička mafija na vlasti, koja želi spriječiti i onemogućiti objavljivanje onih informacija koje razotkrivaju korupcijske i kriminalne veze državnih institucija, vlasti, najviših državnih dužnosnika s organ-

'Smanjena minutaža za reklame nije udar na HTV'

Latina smo zamolili za komentar jučerašnje odluke Vlade da HTV-u sreže minutažu za promidžbeni program. 'Nije to udar na HTV, kako mnogi tumače. Nije bitna minutaža već cijena reklame, a cijena pada kako pada kvaliteta programa. Ako imate dobar program, privući ćete pažnju oglašivača koji će biti spremni i više platiti', zaključio je Latin.

-iziranim kriminalom odnosno mafijaškim, kriminalnim podzemljem', stoji u pismu koje su javnosti uputili prosvjednici.

Kažu da političku odgovornost moraju snositi dvojica ministara, a Renato Kunić odgovoriti po čijem je nalogu pokrenuo postupak protiv Jelinić i Latina. Traže smjenu Uprave HRT-a, Renata Kunića, Hloverke Novak Srzić i članova Programskog vijeća.

Unatoč činjenici da na HRT-u radi nekoliko tisuća ljudi, solidarnost kolegama dolaskom na prosvjed protiv cenzure dalo je tek njih desetak. Denis Latin opravdavao je svoje kolege tvrdeći da je javna televizija velik sustav te da je potrebna dobra organizacija za veću akciju, no Ana Jelinić razlog slabom odazivu nalazi u strahu koji vlada među zaposlenicima javne televizije: 'Vlada atmosfera straha. Ljudi se boje za svoje pozicije i za svoj posao.'

Iako se cenzure na HRT-u iz 90-ih godina novinari nerado sjećaju, Latin kaže kako ovo što se sada događa nije daleko od toga. 'Stanje je u novinarstvu katastrofalno. Vlasnici većine medija sami su upetljani u afere', smatra Latin te pojašnjava kako je prijava Etičkom povjerenstvu poruka ostalim novinarima.

Potporu cenzuriranim novinarima došli su dati i predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović, zviždačica Ankica Lepej, političar Pero Kovačević.