'ŠTO SE TO DOGAĐA U ZAGREBU'

HTV odugovlači s filmom o Bandićevim aferama

07.06.2009 u 13:10

Bionic
Reading

'Što se to događa u Zagrebu' naziv je neemitiranog HRT-ova dokumentarnog filma koji analizira ključne afere Bandićeve administracije. Film je nastao u produkciji Dokumentarnog programa HTV-a, a premda je dovršen prije gotovo godinu dana, javnost ga nikada nije imala priliku vidjeti

Dokumentarni film u trajanju od 45 minuta, autora Anđelka Hundića, objedinio je ključne građevinske afere u Zagrebu, propitujući pogodovanje Grada privatnim investitorima i kritizirajući aktualnu zagrebačku vlast s gradonačelnikom Milanom Bandićem na čelu, izvještava Slobodna Dalmacija.

Film nikada nije prikazan, a kako su se na HRT-u opravdali nekolicini sugovornika, od emitiranja su 'odustali zbog lokalnih izbora jer bi sadržaj filma mogao utjecati na njihov ishod'. No, budući da je dovršen prije gotovo godinu dana, takvo je objašnjenje u najmanju ruku čudno.

'Ne mogu komentirati odluke nadređenih, ali istina je da je film 'bunkeriran'. Trebao je biti emitiran u studenome, ali onda je svakih mjesec dana termin pomican i oko mjesec dana prije izbora je rečeno da se ne može emitirati zbog izbora', potvrdio je Anđelko Hundić.

No, glasnogovornik HRT-a Janoš Roemer tvrdi suprotno. 'Film nije emitiran zato što još nije dovršen. Nadležni urednik ustanovio je da je u filmu propušteno ispuniti osnovno novinarsko pravilo da se čuju sve strane, pa je zatražio dodavanje izjave druge strane', rekao je Roemer.

No, takvo objašnjenje ne može biti točno jer film obiluje izjavama Davora Jelavića, pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izgradnju, pa nema govora o 'nepostojanju izjava druge strane'. Glasnogovornik tvrdi i da će HTV emitirati film čim bude dovršen, a smatra kako je 'žalosno što se postupak dorade filma, ako je urednik na Prisavlju, automatski naziva cenzurom'.

Čak i ako nije riječ o cenzuri, nego o uredničkoj intervenciji, u što je zaista teško povjerovati, ostaje otvoreno pitanje zašto isti argument o neemitiranju filma nije dobio autor filma, kao ni sugovornici koji su u njemu sudjelovali.