NIJE PRAVI DEMANTI

HTV neće objaviti HDZ-ovo reagiranje

20.05.2010 u 14:33

Bionic
Reading

Danko Družijanić, glasnogovornik Hrvatske radiotelevizije, smatra da nema nikakve potrebe odgovarati na kritike koje su jučer stigle na adresu te kuće iz vladajućeg HDZ-a, čije vodstvo je bilo iznimno nezadovoljno prilogom iz Sabora objavljenim u 'Dnevniku'

'Informativni program HTV-a i Ravnateljstvo HRT-a upoznati su s dopisom koji je sinoć uputila glasnogovornica HDZ-a. Ne vidimo razloga za bilo kakve postupke vezano uz sadržaj dopisa, pa dakle niti objavu sadržaja u 'Dnevniku' HTV-a, jer smatramo da nije riječ o formi službenog demantija', stoji u odgovoru Danka Družijanića na upit tportala kako će televizija reagirati na najnoviji napad vladajuće stranke na javnu televiziju.

Podsjetimo, HDZ je, preko svoje glasnogovornice Sunčane Glavak, najoštrije prosvjedovao zbog načina izvješćivanja sa sjednice Hrvatskog sabora i aktualnog prijepodneva. U vladajućoj stranci su bili nezadovoljni jer su u prilogu HTV-a o aktualnom prijepodnevu prenesena isključivo pitanja zastupnika SDP-a, ali ne i odgovori članova Vlade RH.

Zbog toga oni smatraju da je bila riječ o selektivnom pristupu u izvještavanju i o 'čistoj manipulaciji i zlouporabi medijskog prostora'. Zatražili su da HTV objavi ovo reagiranje, ali sudeći prema odgovoru s HTV-a, od toga, barem za sada, neće biti ništa.

HDZ-ovo priopćenje najoštrije je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo. Predsjednik HND-a Zdenko Duka smatra da se radi o 'klasičnom grubom političkom pritisku kojim vladajuća stranka želi utjecati na izvještavanje javne televizije'. To nije prosvjed nekog običnog građanina, smatra on, nego ljutito obraćanje najjače političke stranke koja ima realnu glasačku moć ustrojiti HTV da bude sluškinja njihove politike.

HND je kritizirao i činjenicu da je prosvjed upućen na ruke v. d. ravnatelja HRT-a Josipa Popovcakoji prema demokratskim standardima i standardima novinarske profesije ne bi smio uređivati program HTV-a.

'U svjetlu ovog HDZ-ovog prosvjeda to je još jasnija vrlo slabo prikrivena namjera vladajućih da pripremom novog Zakona o HRT-u osiguraju da glavnog ravnatelja HRT-a - preko Nadzornog odbora - zapravo bira saborska većina', smatraju u HND-u.