NOVI MOMENTI

HSU podupire Đapića za gradonačelnika

28.05.2009 u 17:58

Bionic
Reading

Dopredsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i predsjednik osječkog ogranka te stranke Ivan Jakobljević izjavio je danas u Osijeku da će ta stranka u drugome izbornom krugu za osječkoga gradonačelnika poduprijeti kandidaturu predsjednika HSP-a i kandidata koalicije HSP-HDZ Antu Đapića, pri čemu je pozvao birače i članove HSU-a da za njega glasuju

OSIJEK - Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Đapićem i čelnicima osječkoga HDZ-a Jakobljević je rekao da su se na to odlučili jer im se nakon prvoga kruga s ponudom za razgovore javila jedino koalicija HSP-HDZ. Istaknuo je da HDSSB-ova kandidata Krešimira Bubala nisu željeli poduprijeti jer su se u prvome krugu osječkih izbora pojavile još dvije stranke s 'umirovljeničkim predznakom', od kojih je, kako je ustvrdio, Stranku umirovljenika iz Splita (SU) u Osijek 'doveo i financirao upravo Bubalo'.

Đapić je kazao kako su tijekom suradnje s HSU-om u dosadašnjem sazivu Gradskoga poglavarstva ostvareni projekti poput besplatnog prijevoza i božićnica i uskrsnica za umirovljenike te da potpora HSU-a, čija je lista za osječkog Gradsko vijeće prešla izborni prag, može biti odlučujuća za pobjedu u drugom krugu, a tako će se osigurati nastavak provedbe tih projekata.

Predsjednik osječkoga HDZ-a Dragan Kovačević ocijenio je kako su lokalni izbori pokazali da je HSU respektabilna politička snaga u Osijeku te da bi njihova potpora "mogla biti ključna prevaga u drugom krugu".

Na novinarski upit zašto HSU sada podupire Đapićevu kandidaturu kad je nedavno napustio predizbornu koaliciju s HSP-om i HDZ-om jer nije bio zadovoljan svojim statusom u toj koaliciji te što se u međuvremenu promijenilo, Jakobljević je odgovorio kako je u pitanju bio "taktički iskorak" te da je HSU "ulaskom u Gradsko vijeće ostvario što je želio", a kandidat koalicije HDZ-HSP ušao je u drugi krug, što su, kako drži, "novi momenti".

Na upit novinara "jesu li čekali tko će im više ponuditi", Jakobljević je odgovorio kako je to "novinarska konstatacija" te da su razgovori vođeni bez ikakvih uvjetovanja, isključivo o nastavku započetih projekata.

Đapić je ocijenio kako je predizborna kriza te koalicije uvjetovala da HSU samostalno iziđe na izbore, ali korektno su se razišli te najavili mogućnost razgovora u drugom krugu bude li potrebe i interesa.

Đapić je ustvrdio da je dobar dio problema u predizbornoj koaliciji HDZ-HSP-HSU proizlazio iz odnosa bivšeg gradonačelnika i suspendiranog predsjednika osječkoga HSP-a Gordana Matkovića i Jakobljevića, a Jakobljević je rekao kako - dok je Matković bio gradonačelnik - suradnja nije bila nikakva i često je bila "na razini incidenta", zbog čega tri mjeseca nije sudjelovalo u radu Poglavarstva.

Na novinarski upit Đapić je potvrdio kako HSP stoji iza promidžbenih letaka protiv HDSSB-a, koji se ovih dana iz zrakoplova bacaju po osječkom području, ocjenjujući kako su u pitanju "korektni promidžbeni letci s porukama koje nikoga ne vrijeđaju", a tu je vrstu komunikacije, prije dvije godine, počeo upravo HDSSB bacanjem letaka pogrdnog sadržaja koji su se odnosili na gradnju nastavno-sportske dvorane "Gradski vrt".