KLUB ZASTUPNIKA

HSS smijenio Marijanu Petir

14.07.2009 u 16:30

Bionic
Reading

Petorica zastupnika HSS-a smijenila su danas Marijanu Petir s dužnosti predsjednice HSS-ova Kluba zastupnika, a na to su mjesto imenovali Stanka Grčića. Potpredsjednik Kluba Zdravko Kelić izvijestio je da su na sjednici bili svi HSS-ovci osim Marijane Petir te da su nazočni jednoglasno odlučili o njezinoj smjeni

Objasnio je da Klub pod starom predsjednicom 'nije radio kako je bilo zamišljeno na početku'. Zbog toga je, kaže, izmijenjen Pravilnik Kluba, što bi mu trebalo osigurati kvalitetniji rad.

Predsjednik stranke Josip Friščić kazao je pak da današnja smjena nema veze s disciplinskim postupkom koji se protiv zastupnice vodi pred stranačkim časnim sudom.

Odbacio je tumačenja da se odrekao Marijane Petir, ističući da zastupnica 'mora početi funkcionirati kao dio stranke, a ne kao stranka u stranci'.

Disciplinski postupak protiv Marijane Petir pokrenulo je Predsjedništvo HSS-a jer je zastupnica javno izrazila neslaganje s odlukom tog tijela kojom se HSS u Vladi odrekao resora poljoprivrede.

Prema kuloarskim pričama, Friščić na ovaj način pokušava zaustaviti pobunu u stranci koju je izazvala Petir. Ona je navodno nezadovoljna jer je računala da će ući u Vladu na mjesto potpredsjednice, ali je predsjednik HSS-a tu funkciju dodijelio svom pulenu Božidaru Pankretiću kojemu namjerava ostaviti u naslijeđe i vodstvo stranke nakon što se povuče. Takvi planovi očito nisu po volji ambicioznoj Petir.