OBEĆAN NOVAC KOJEG NEMA

HSS ljut na HDZ zbog popuštanja seljacima

12.06.2009 u 10:37

Bionic
Reading

Sporazum koji su HDZ-ovi potpredsjednici Vlade Damir Polančec i Jadranka Kosor sklopili s pobunjenim poljoprivrednicima, u pregovorima koji su se vodili usred traktorske blokade središta Zagreba i bez prisustva HSS-ova ministra poljoprivrede Božidara Pankretića, urodio je plodom

Svi su poljoprivrednici na traktorima napustili prostor ispred zgrade Ministarstava poljoprivrede i gospodarstva, zadovoljni dogovorenim. No taj bi sporazum mogao izazvati prvi pravi i ozbiljan sukob između Sanaderova HDZ-a i HSS-a Josipa Friščića, piše Novi list.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić i ministar poljoprivrede Božidar Pankretić ogorčeni su činjenicom da su HDZ-ovci seljacima za ispunjenje njihovih zahtjeva osigurali milijune koje HSS-ov ministar Pankretić nije imao na raspolaganju.

'Dali su novac kojega u proračunu Ministarstva poljoprivrede nema!' šturo je komentirao Pankretić za Novi list.

HSS-ovcima nije jasno otkuda sada novac za koji se u Vladi do sada tvrdilo da ga nema, a dio mjera koje su Polančec i Kosor dogovorili sa seljacima smatraju potpuno neprovedivima.

'A što da vam kažem? Ako Vlada ima novca, onda je sve dobro. Ali ako se ispostavi da novca nema i da su obećanja nerealna pa oni koji su došli u Zagreb shvate da su izmanipulirani, ili da su prevareni, to neće biti dobro. Tražit ću od ministra poljoprivrede i ministra financija da izračunaju koliko koštaju dana obećanja i dostave to i meni i premijeru, pa da vidimo imamo li mi taj novac', najavio je šef HSS-a Josip Friščić.

Friščić smatra da nijedan državni dužnosnik nema mandat nuditi onoga čega u proračunu nema. 'No ako Vlada ima sredstava, a evo, potpredsjednica i potpredsjednik Vlade koji su pregovarali tvrde da ima, nije nam onda samo jasno zašto to nisu rekli kada smo mi tražili da se prilikom rebalansa proračuna osiguraju sredstva za vraćanje seljačkih dugova. Tada su nam rekli da sredstava nema. Ako sada novca ima, to znači da kasa pri Šukeru dobro stoji, a mene to veseli', ironično je komentirao Friščić.

Prema Friščiću, dio mjera koje su Kosor i Polančec obećali seljacima sasvim je neprovedivo.

'Što znači obećati zabranu uvoza u zemlji koja se kandidira za EU i koja je potpisnica Sporazuma o slobodnoj trgovini? Pa neki dan smo postigli sporazum s BiH, zar netko misli da će Bosanci mirno gledati kako mi njima izvozimo mlijeko, a branimo da njihovo dođe u Hrvatsku? Neće, vratit će nam istom mjerom i još žešće!' upozorio je. Naime, jedna od dogovorenih mjera je interventna zabrana uvoza mliječnih prerađevina, poglavito sira, najvjerojatnije za razdoblje od tri mjeseca.

U HDZ-ovu timu ne vide problem u tome što je dogovor sa seljacima postigao HDZ-ov, a ne HSS-ov pregovarački tim.

Polančec je pohvalio Pankretića što je branio zadani budžet i nije prihvatio opterećenja koja ne bi mogao izvršiti. S druge strane, Jadranka Kosor je ustvrdila da je 'sve rađeno u dogovoru s Friščićem i HSS-om'. Na pitanje gdje će se pronaći potreban novac za ispunjenje obećanoga, Polančec je odgovorio da će se to srediti preraspodjelom sredstava unutar ministarstva poljoprivrede te dodatnim sredstvima koja će osigurati Vlada.

'Unutar Ministarstva nema ni jedne jedine lipe koja bi se mogla preusmjeriti u tom smjeru! Da je bilo novca, ja bih ga već dao', demantirao je Polančeca ministar poljoprivrede Pankretić. Na pitanje o mogućoj ostavci odgovorio je da je 'mandat dobio od HSS-a, pa o ostavci i može razgovarati samo unutar stranke, a ne u Vladi'.