ZAHTJEV VLADI

HSP traži da se u Haagu hitno pokrene spor o granici

23.02.2009 u 14:02

Bionic
Reading

Zamjenik predsjednika Hrvatske stranke prava (HSP) i saborski zastupnik Danijel Srb najavio je danas u Osijeku da ta stranka sutra pokreće potpisivanje peticije, kojom će se od Vlade RH zahtijevati trenutno pokretanje spora pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu radi rješavanja graničnoga spora sa Slovenijom

Na konferenciji za novinare Srb je izvijestio kako će potpisivanje peticije početi sutra u podne u svim gradovima sjedištima županija.

Nedavnim zaključkom slovenskog Državnog zbora o zaštiti slovenskih nacionalnih interesa kod pristupanja Hrvatske NATO savezu 'došlo je do prejudiciranja granice između Slovenije i Hrvatske', rekao je i istaknuo: 'Time su se stekli apsolutno svi uvjeti da Republika Hrvatska pokrene spor pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu radi razrješavanja graničnog prijepora.

Dosadašnja politika kojom je Hrvatska, stalno očekujući razumijevanje slovenske strane i nastojeći zadržati dobrosusjedske odnose, uz kontinuirano slovensko inzistiranje na arbitraži, dovela nas je do toga da Hrvatska više nema što čekati i popuštati'.

Rekao je kako HSP očekuje veliki odaziv građana kojima je, kako drži, 'dojadilo čekati rješavanje graničnoga spora'. Ocijenio je da je zaoštravanje odnosa Slovenije i Hrvatske započelo još 1994. izjavama u slovenskom Parlamentu da, naveo je, 'Hrvatska treba moliti za prijateljstvo sa Slovenijom'. Od toga trenutka odnosi i mogućnosti za rješavanje graničnoga spora su se samo pogoršavali, a Hrvatska više nema nikakvog razloga čekati ili očekivati da će se slovenska politika promijeniti, jer se sa svakom promjenom vlade u Sloveniji situacija isključivo zaoštravala, ustvrdio je Srb.

Srb smatra da Hrvatska, u slučaju da ne pokrene spor pred Sudom u Haagu, može očekivati samo daljnje zaoštravanje odnosa i nove diplomatske pritiske kako bi popustila u rješavanju graničnog spora.