PRAVA HRVATA U BIH

HSP protiv dogovora Kosor - Milanović

23.05.2010 u 14:06

Bionic
Reading

Hrvatska stranka prava (HSP) najoštrije osuđuje dogovor Kosor - Milanović koji se odnosi na ustavne promjene vezane za glasovanje dijaspore, jer su HDZ i SDP isključili sve ostale parlamentarne stranke iz donošenja tako važnih i sudbinskih odluka za hrvatsku budućnost, izjavio je predsjednik HSP-a Daniel Srb na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku

Budući da imaju dovoljno ruku u Hrvatskom saboru da se takve ustavne promjene i donesu, dužnost je HSP-a 'hrvatsku javnost upozoriti o kakvim se opasnim presedanima radi, a koji će imati u idućim desetljećima nesagledive posljedice', ocijenio je Srb

Dodao je da se takvim glasovanjem dijaspore, koje je 'svedeno na glasovanje u konzularnim predstavništvima, što znači, primjerice u BiH tek na neka četiri mjesta, ukida demokratsko pravo hrvatskih građana da odlučuju o parlamentarnoj budućnosti Hrvatske'.

Predsjednik HSP-a Srb smatra da su predstojećim ustavnim promjenama narušena demokratska prava hrvatskih državljana bez obzira gdje žive, što se, kako je rekao, 'u budućnosti može teško osvetiti hrvatskoj državi'.

Nedopustivim je ocijenio i dvostruko pravo glasa za nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Predsjednik Povjerenstva za Hrvate izvan domovine i počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić kazao je da se ustavnim promjenama koje se pripremaju omalovažava i Domovinski rat te je procijenio da će najviše biti pogođeni Hrvati u BiH.

Prema Đapićevim riječima, HDZ koji je 'bio državotvorna stranka to očito više nije', a 'na djelu je nova politika'. Dodao je da su Hrvati 'od 1945. do 1990. bili progonjeni i prisiljeni odlaziti u emigraciju' te da je nelogično i upitno to što se danas to sve zaboravlja.